Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Με σαφείς υπαινιγμούς κατά του υπουργού Παιδείας, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Χίου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για «τουρκική βαρβαρότητα», και αναφέρθηκε στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1917-1922. Κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Χίου, που έγινε στο
«Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου, ο δήμαρχος κ. Βουρνούς ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Χίου, «μιας κοινωνίας που φυλάττει τα σύνορα της Ευρώπης και διαχειρίζεται, με κυρίαρχα τα αισθήματα της αλληλεγγύης, τη δυσανάλογη προς αυτόν πληθυσμιακά προσφυγική κρίση».


Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σφαγή της Χίου, λέγοντας ότι «ήταν απλώς ο προάγγελος της τουρκικής θηριωδίας, η οποία, στη συνέχεια, γιγαντώθηκε κατά του ελληνικού έθνους με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».
«Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος, «την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση ως εθνικό χρέος. Και την υπενθυμίζουμε στο διηνεκές προς τη γείτονα Τουρκία όχι για λόγους εκδίκησης που, άλλωστε, είναι αίσθημα άγνωστο στον πολιτισμό των Ελλήνων. Αλλά και για να την ωθήσουμε ν' αντιληφθεί, ιδίως υπό τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος που αφορά πρωτίστως τον άνθρωπο και την αξία του, ότι η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση τους κανόνες του συνόλου του διεθνούς δικαίου, θ' αποτελούσε και ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης, καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της ιστορίας της».
πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: