Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Αλλάζει η όψη των Σκοπίων

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ*
Η κυβέρνηση της "Μακεδονίας" συνεχίζει τις εργασίες για να αλλάξει την εικόνα στο κέντρο της πρωτεύουσας Σκόπια στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014». Το κέντρο των Σκοπίων αποκτά εικόνα ιστορικής πόλης με τα καινούρια κτίρια που ανεγείρονται και τα παλιά που ανακαινίζονται και τα διάφορα αγάλματα.
 Ενώ το άγαλμα που κινεί τη μεγαλύτερη προσοχή είναι εκείνο του Μέγα Αλέξανδρου η επίσημη εγκαινίαση του οποίου προβλέπεται να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2011.
Αν και δεν ανακοινώνεται το συνολικό κόστος του σχεδίου « Σκόπια 2014» οι ειδικοί λένε πως ξοδεύθηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρώ. Ένα μέρος του λαού από την άλλη τάσσεται κατά στο να ξοδεύονται τόσα λεφτά για τα αγάλματα σε μια χώρα όπου η ανεργία ανέρχεται στα 33 % και το εν τρίτο του πληθυσμού ζει κάθε από τα όρια της φτώχειας. Οι μειονότητες από την άλλη εκφράζουν την ενόχληση τους επειδή οι επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου αφορούν μόνο τον χριστιανικό ορθόδοξο πολιτισμό. Οι Έλληνες από την άλλη που θεωρούν πρόγονο τους τον Μέγα Αλέξανδρο χαρακτηρίζουν προκλητικό το σχέδιο αυτό της "Μακεδονίας".

Στη ιστοριογραφία των βαλκανικών χωρών, έχει μετατραπεί σε θέμα κύρους να φτάνει μέχρι την αρχαία περίοδο η εθνική καταγωγή. Ενώ επειδή κυριάρχησαν διάφορες αυτοκρατορίες στα Βαλκάνια, δεν υπήρχε συνέχεια στα κράτη των λαών των βαλκανικών χωρών. Στον αγώνα υιοθέτησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς από την άλλη ηγούνται οι Έλληνες. Οι σύγχρονοι Έλληνες υποστηρίζουν πως ανήκει στους ίδιους το σύνολο της Αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ελλάδα εναντιώνεται στη χρήση της ονομασίας « Μακεδονία» από την γειτονική της χώρας αφού θεωρεί την ονομασία αυτή ιστορική κληρονομιά της.

Ενώ στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", κινούμενοι από την πραγματικότητα ότι το "Μακεδονικό Κράτος" δεν ήταν ομογενές από εθνική και πολιτιστική άποψη, καταβάλλεται μια προσπάθεια για να φτάσουν οι ρίζες του σημερινού "μακεδονικού έθνους" μέχρι το "Μακεδονικό Κράτος" στη αρχαιότητα. Με μια άλλη έννοια οι ιστορικοί της "Μακεδονίας" προσπαθούν να σχηματίσουν δεσμό ανάμεσα στο κράτος του Μέγα Αλέξανδρου, του Τσάρου Σαμουήλ από τους διοικητές του Μεσαίωνα και τη σύγχρονη "Μακεδονία". Τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη υποστήριξη στους "Μακεδόνες" ιστορικούς παρέχεται από τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι που βρίσκεται στη εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι δεν αρκεί μόνο με το να στήσει τα αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου και του Τσάρου Σαμουήλ στο κέντρο των Σκοπίων. Δίνει τα ονόματα των ηρώων αυτών σε αεροδρόμια και σχολεία.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους ο Τσάρος Σαμουήλ είναι από τους ιστορικούς διοικητές της Βουλγαρίας. Για αυτό ενοχλούνται από το γεγονός ότι θεωρείται ήρωας από τη σύγχρονη"Μακεδονία". Από την άλλη προκαλεί την Ελλάδα το γεγονός ότι οι "Μακεδόνες" χαρακτηριζόσουν εθνικό ήρωα τους τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι Έλληνες κατηγορούν την κυβέρνηση Γκρούεφσκι με το να προσπαθεί να γράψει εκ νέου την ιστορία του μακεδονικού έθνους αλλοιώνοντας την . Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι και ορισμένοι "Μακεδόνες" ευγενείς παραδέχονται ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την εθνική ταυτότητα του "μακεδονικού έθνους" . Πράγματι το να συνδέει κανείς ιστορικά το κράτος του Μέγα Αλέξανδρου με τη σημερινή" Μακεδονία" , σημαίνει έμμεση απόρριψη της σλαβικής καταγωγής των Μακεδόνων.

Υποστηρίζεται από σημαντικό μέρος του λαού της "Μακεδονίας" η διαδικασία μεταρρύθμισης της "μακεδονικής εθνικής ταυτότητας". Άλλωστε ο Γκρούεφσκι με την εθνικιστική ρητορική στο πλαίσιο αυτό κατάφερε να βγει νικητής από τις εκλογές στις 5 Ιουνίου του 2011. Αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στις 28 Ιουλίου ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να αλλάξουν το όνομα της χώρας επειδή το θέλουν οι Έλληνες. Η στάση αυτή του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι βρήκε υποστήριξη και από τον πρόεδρο Δημοκρατίας της χώρας. Όλα αυτά δείχνουν πως θα συνεχιστεί η κρίση ονομασίας ανάμεσα σε Μακεδονία και Ελλάδα και ότι θα παραμείνουν τα εμπόδια που θέτει η Αθήνα στην ένταξη της "Μακεδονίας" σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σε έκθεση που ετοιμάστηκε από τη Διεθνή Ομάδα Κρίσης στις 11 Αυγούστου 2011 κινείται η προσοχή στο ότι ο Γκρούεφσκι πυροδοτεί τον εθνικισμό στην "Μακεδονία'. Όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι ένα εθνικιστικό ρεύμα προκαλεί ένα άλλο. Στο πλαίσιο αυτό οι Αλβανοί και Τούρκοι που ζουν στην "Μακεδονία' διατυπώνουν την ενόχληση τους για το γεγονός ότι το σχέδιο « Σκόπια 2014» δεν αντικατοπτρίζει τον δικό τους πολιτισμό. Οι δύο μειονότητες με πρόσχημα το γεγονός ότι η 'Μακεδονία' είναι ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό κράτος, απαιτούν όπως στολίσουν το κέντρο της "Μακεδονίας" και ήρωες της δικιάς τους ιστορίας. Δηλώνουν πως παράλληλα με την ανέγερση νέας εκκλησίας στο κέντρο της πόλης πρέπει να ανεγερθεί και ένα τζαμί. Οι αντιπαραθέσεις στο θέμα αυτό από την άλλη προκαλούν εντάσεις κατά διαστήματα μεταξύ των εθνικών ομάδων στη "Μακεδονία" η οποία στις 13 Αυγούστου 2011 γιόρτασε τη 10η επέτειο υπογραφής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Οχρίδας.

*Επίσημο όργανο προπαγάνδας του Τουρκικού Κράτους

Δεν υπάρχουν σχόλια: