Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Στο συμπέρασμα ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία (σε Αγροτική Τράπεζα και ΕΛ.ΤΑ.) στο Βελβεντό Κοζάνης δεν είναι μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Οι δικαστές δέχτηκαν την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Γρηγόρη Πεπόνη και κατέληξαν στην αθώωση των κατηγορουμένων για το αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, καταδικάζοντάς τους για τις κατηγορίες της ληστείας, της διακεκριμένης οπλοκατοχής και της διακεκριμένης κλοπής. Συγκεκριμένα, οι έξι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 11 έως 16 έτη, κατά συγχώνευση, χωρίς αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.


Αναλυτικά, στον Γιάννη Μιχαηλίδη (γνωστός και ως τοξοβόλος του Συντάγματος) το δικαστήριο επέβαλε, κατά συγχώνευση, ποινή κάθειρξης 16 ετών, τεσσάρων μηνών και 10 ημερών, στους Νίκο Ρωμανό, Ανδρέα-Δημήτριο Μπουρζούκο, Ανάργυρο Ντάλιο και Φοίβο Χαρίση-Πούλο ποινή 15 ετών και 11 μηνών και στον Δημήτρη Πολίτη 11 ετών και πέντε μηνών.

Παρά τη θετική πρόταση του κ. Πεπόνη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους, με το σκεπτικό ότι η εμπλοκή τους στη ληστεία ήταν προϊόν συνειδητής επιλογής και όχι αποτέλεσμα απερισκεψίας. Στην περίπτωση μάλιστα του Νίκου Ρωμανού η απόρριψη ήταν με οριακή πλειοψηφία (2 προς 1) όσον αφορά το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.


Παράλληλα, οι δικαστές με την ετυμηγορία τους απάλλαξαν και τους έξι από τα αδικήματα της αντίστασης κατά της Αρχής, επισημαίνοντας ότι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση όπλων λόγω της συμπλοκής τους με τους αστυνομικούς, και της παράνομης οπλοκατοχής. Επίσης, μετέτρεψαν την κατηγορία της αρπαγής του οδοντιάτρου μετά τη ληστεία σε παράνομη κατακράτηση, κρίνοντας ότι μοναδικός σκοπός τους ήταν η διαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: