Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Την εκκένωση του κτηρίου της Παλιάς Μεραρχίας που τελεί υπό κατάληψη ζητά η πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης


Την άμεση εκκένωση του κτηρίου της Παλιάς Μεραρχίας που βρίσκεται στο λόφο Καστέλι, στην παλιά πόλη των Χανίων και τελεί υπό κατάληψη, ζητά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, ο κ. Διγαλάκης, επικαλέσθηκε έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, μέσω του οποίου κοινοποιείται στο Πολυτεχνείο, πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επικινδυνότητα και ετοιμορροπία του κτηρίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, όπως είπε ο κ. Διγαλάκης, το υπουργείο Πολιτισμού «μας καλεί να προβούμε σε άμεση εκτέλεση εργασιών στο υπό διερεύνηση χαρακτηρισμός μνημείο και υπό κατάληψη κτήριο της Μεραρχίας προκειμένου να αρθούν οι ετοιμορροπίες και να μην είναι επικίνδυνο το κτήριο τόσο για τους εισερχόμενους σε αυτό όσο και για τους περιοίκους»,.

Όπως υποστήριξε ο κ. Διγαλάκης, στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε παρεμβάσεις στο κτήριο οι οποίες - όπως είπε - έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη και το έχουν επιβαρύνει. «Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του κτηρίου, καλώ τους καταληψίες να εξέλθουν άμεσα από το κτήριο, τόσο για τον κίνδυνο της δικής τους ζωής όσο και των περίοικων, αλλά και την διατήρηση του μνημείου», τόνισε. Το συγκεκριμένο κτήριο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που πρόσφατα μέσω διαγωνισμού το μίσθωσε για 25 χρόνια σε εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων.

Η συγκεκριμένη απόφαση της πρυτανικής αρχής δημιούργησε αντιδράσεις με το βασικό επιχείρημα ότι το κτήριο μπορεί αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας του ιδρύματος και όχι για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: