Παιδοπόλεις και «παιδομάζωμα» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)
Παιδοπόλεις και «παιδομάζωμα»
Ιωάννης ∆. Κουφάκης
Πρόσφατα δηµοσιεύθηκαν στην αγαπητή «Καθηµερινή» επιστολές, του κ. Αντώνη Βενέτη, καθώς και του κ. ∆ηµήτρη Γεωργαντά, γνωστών και τακτικών επιστολογράφων, που αφορούσαν το θέµα των παιδοπόλεων της Φρειδερίκης κατά τη διάρκεια του Εµφυλίου πολέµου.
Είναι γεγονός, και είναι φυσικό να υπάρχουν και διιστάµενες απόψεις. Οµως, ενώ ο κ. Βενέτης καταθέτει την προσωπική του εµπειρία, διότι υπήρξε τρόφιµος αυτών, ο κ. Γεωργαντάς πασχίζει, δίκην συνηγόρου υπεράσπισης ή κατηγορίας, να βρει επιχειρήµατα εναντίον της µίας, όµως, µόνον πλευράς.
Για να βοηθήσω στη σωστή ενηµέρωση, θα ήθελα ν’ αναφέρω ότι προ τριών µηνών εξεδόθη από τον εκδοτικό οίκο Θεσ/κης «Επίκεντρο Α.Ε.», το βιβλίο «Ηταν µια εποχή φωτιάς» του Βασίλη Σάνδρη. Ο συγγραφέας, σαν βάση του βιβλίου του αναζήτησε, βρήκε και κατέγραψε, ύστερα από πολυετή προσπάθεια, 174 συνεντεύξεις επιζώντων της εποχής του Εµφυλίου, και αρκετοί απ’ αυτούς υπήρξαν τρόφιµοι στις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης, όπως και άλλοι συµµετείχαν στο «παιδοµάζωµα».
Τα κείµενα των συνεντεύξεων έχουν κατατεθεί στην έδρα Προφορικής Ιστορίας του Παν/µίου Θεσσαλίας. ∆ιαβάζοντας λοιπόν τις αυθεντικές µαρτυρίες των ανθρώπων αυτών που έζησαν τα γεγονότα και είναι όλων των πολιτικών αποχρώσεων, µαθαίνει κανείς από πρώτο χέρι όλη την αλήθεια και µάλιστα από διασταυρωµένες πηγές. Ιδιαίτερα για το «παιδοµάζωµα» ο συγγραφέας αποκαλύπτει για πρώτη φορά ένα απαγορευµένο θέµα για τους ιστοριογράφους της Αριστεράς, που αφορά την «επαναδιαλογή», το οποίο τεχνηέντως αποσιωπάται. Πρόκειται για µια πολύ µεγάλη συµβολή στην ιστορική αλήθεια. Επαναδιαλογή ήταν ο διαχωρισµός των παιδιών του παιδοµαζώµατος και η επαναπροώθησή των στο µέτωπο των µαχών, όσων ήταν κυρίως 15 και 16 ετών. Από τα 2.000 περίπου τέτοια παιδιά, ελάχιστα επέζησαν. ∆ίκαιη κρίση είναι η σύγκριση, όπως θα έλεγε και ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου