Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011


Με αμερικανικές ευλογίες η συμφωνία με Ισραήλ Η οριοθέτηση της ΑΟΖ αναβαθμίζει τη χώρα μας στην Ε.Ε.

Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Η Τουρκία συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές, αλλά γνωρίζει τώρα ότι έχει αξιόπιστη αντίδραση. Ενδιαφέρουσα συζήτηση χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.Τον από μηχανής θεό που περίμενε η Κύπρος, για να την απελευθερώσει από τα δεσμά της, φέρνει από τα βάθη της θάλασσάς μας ο Ποσειδώνας.

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής συνήλθε χθες εκτάκτως, για να προωθήσει προς κύρωση τη συμφωνία διαχωρισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) της Κύπρου με το Ισραήλ.

Η Κυβέρνηση και η εθνοσυνέλευση της φίλης χώρας είναι ήδη πιο προχωρημένες από εμάς και αναμένουν την κύρωση της συμφωνίας που επετεύχθη, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί και η συμφωνία διαχωρισμού και συνεκμετάλευσης των κοιτασμάτων.

Χθες, στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ήσαν παρόντες οι πρωταγωνιστές της μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας της χώρας μας. Η συμφωνία με το Ισραήλ λαμβάνει ήδη τις ευλογίες των Αμερικανών που εργάζονται παρασκηνιακά υπέρ της ταχύτατης εξόρυξης των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο μέχρι πρότινος πρέσβης μας στο Ισραήλ Τάσος Τζιωνής εξήγησε ότι η συμφωνία της μέσης γραμμής για την ΑΟΖ αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Κύπρου.

Η επίσημη συμφωνία, που όπως εύστοχα λέχθηκε οριοθετεί τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατέθηκε σε τρεις γλώσσες στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής. Τα κείμενά της είναι στην Ελληνική, Εβραϊκή και Αγγλική.

Υπογράφεται από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυβέρνηση του Ισραήλ. Σε επίπεδο τεχνοκρατών υπογράφεται η οριοθέτηση με συντεταγμένες από τον δρα Χαΐμ Σέπρο για το Ισραήλ και τον Πρώτο Υδατογράφο του Τμήματος Κτηματολογίου Χρίστο Ζήνωνος.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Ισραήλ δέχθηκε τη δική μας χαρατογράφηση και τη βρήκε άψογη, που ακολούθησε πιστά τους διεθνείς κανόνες και το Δίκαιο της θάλασσας. Για δύο χρόνια με την Τουρκία να βυσσοδομεί, οι τεχνοκράτες εργάστηκαν βήμα-βήμα, για να δώσουν στην Κύπρο αυτό το μεγάλο δώρο. Απέκτησε θαλάσσια «σύνορα» διεθνώς αναγνωρισμένα από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο. Στην Επιτροπή Εξωτερικών, όταν λέχθηκε ότι ο Λίβανος απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ για τα κοιτάσματά του, η απάντηση από τον Σόλωνα Κασίνη είναι ότι αυτό αποτελεί «αρλούμπες».

Ο Λίβανος δεν έκανε τίποτε παραπάνω από του να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το «τριεθνές σημείο», εκεί ακριβώς που βρίσκεται άλλο ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογοναθράκων. Θυμήθηκε ο Λίβανος δικαίωμα διέλευσης που του έδωσε η Βρετανία το 1923, όταν ακόμη η χώρα βρισκόταν υπό την κηδεμονία της Γαλλίας, για να προβάλει διεκδίκηση προς την πλευρά του Ισραήλ. Όλα αυτά δεν επηρεάζουν ποσώς το οικόπεδο 11, στο οποίο βρίσκεται άλλο ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογοναθράκων που επιμερίζεται με την ΑΟΖ Ισραήλ.

Ο Πρέσβης μας Τάσος Τζιωνής επέστρεψε στη βάση του στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση του έργου του. Είπε στην Επιτροπή το λατινικό απόφθεγμα «Pacta sunt servanta», που μεταφράζεται: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται βάσει του δικαίου των συνθηκών.

Η Κύπρος ταλαιπωρήθηκε να καταλήξει με το Ισραήλ, γιατί υπήρχαν οι διαφορές της φίλης χώρας με το Λίβανο. Απομένει η άμεση επικύρωση της συνθήκης, με την υπογραφή της από τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κατάθεσή της στον ΟΗΕ. Αυτό σίγουρα θα γίνει πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ τη 14η Μαρτίου.

Αυθαιρεσίες Συρίας
Σε μιαν αυθαίρετη πράξη, χωρίς νομικό έρεισμα, η Συρία επεξέτεινε την οικονομική της ζώνη στα 200 ναυτικά μίλια. Η χώρα αυτή έχει συγκεχυμένες θέσεις για όλο το θαλάσσιο χώρο κοντά της, εξηγήθηκε από τους τεχνοκράτες. Η Κύπρος απαντά με την ισχύ του Δικαίου της Θάλασσας, που προσυπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε. και του κόσμου. Η Κύπρος έχει ήδη κερδίσει την υπογραφή τριών χωρών που δεν είχαν υπογράψει τη συνθήκη και από σύμπτωση βρίσκονταν στην περιοχή μας. Αυτές είναι η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ.

Στην Επιτροπή επισημάνθηκε ότι σίγουρα είναι σημαντικό να κρατούνται χαμηλοί τόνοι, όμως δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η τεράστια σημασία της συμφωνίας με το Ισραήλ, που δημιουργεί νεα γεωστρατηγικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Κρατά αποστάσεις η Ελλάδα
Ο διαμοιρασμός των κοιτασμάτων που έχουν το ένα μέρος στην ΑΟΖ Κύπρου και το άλλο στο Ισραήλ θα γίνει με διαβούλευση και σε περίπτωση αποτυχίας της, η πλευρά μας εισήγαγε και τον όρο της νομικής διαιτησίας. Είναι μια καλή διαιτησία αυτή, σχολίασε ο Χρίστος Στυλιανίδης, γιατί θα μοιράζει κοιτάσματα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να προσέξουμε τι βγαίνει προς τα έξω όσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους. Απέρριψαν τα πάντα στα περιθώρια των συζητήσεων, απάντησε ο Σόλων Κασίνης και η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος.

Στα δυτικά η Τουρκία διεκδικεί για δικό της σημαντικό κοίτασμα στην ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος, και στα νοτιοανατολικά θέλει να τα μοιραστούμε 50%-50% με τους Τουρκοκυπρίους. Εξηγήθηκε ότι ισχυρίζεται ότι ως εγγυήτρια έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει, όμως της τράβηξαν το αφτί οι
Αμερικανοί και χαμήλωσε τους τόνους.

Η Ελλάδα κρατεί αποστάσεις. Φοβάται την άμεση ρήξη με την Τουρκία και αναβάλλει τις κρίσιμες αποφάσεις. Η Κύπρος, όμως, πρέπει να προχωρήσει, επισημάνθηκε, γιατί αυτή είναι η ιστορική στιγμή και υπάρχει ήδη εν δυνάμει σύμμαχος, που εγγυάται και την ασφάλεια των γεωτρήσεων, γιατί έχει ως χώρα της περιοχής έννομο συμφέρον. Όλοι γνωρίζουν τι εστί Ισραήλ και ποιος είναι πίσω του.

Συγχαρητήρια
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη την Κυβέρνηση και όλους όσοι εργάστηκαν για την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ, και δήλωσε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να προχωρήσει, εάν κριθεί αναγκαίο, σε κύρωση της συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική και ανοίγει νέους ορίζοντες στον ενεργειακό τομέα και τις προσπάθειες που κάνει η Κύπρος να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο.

Ο πρέσβης μας Τάσος Τζιωνής είπε στην Επιτροπή ότι η συμφωνία με το Ισραήλ αποτελεί πρότυπο συμφωνίας και διαπραγμάτευσης, και τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η υιοθέτηση της μέσης γραμμής, καθώς δεν υπάρχει οριοθέτηση άλλης υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με το Λίβανο, ο κ. Τζιωνής είπε ότι υπάρχει η συμφωνία του 2007 με το Λίβανο και αναμένουμε την επικύρωσή της από το Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του Κτηματολογίου, υδρογράφος Χρίστος Ζήνωνος, ανέφερε ότι η συμφωνία της μέσης γραμμής με το Ισραήλ δημιουργεί προηγούμενο και νέα δυναμική σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με το Λίβανο και την Αίγυπτο.
http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/355921

Δεν υπάρχουν σχόλια: