Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Νέους όρους για ιθαγένεια προβλέπει σχέδιο νόμου Θα το φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών εντός του Σεπτεμβρίου

Της Φωτεινης Καλλιρη
Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ιθαγένειας, με άξονα την αλλαγή της φιλοσοφίας και των όρων απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στη χώρα συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι εντός του Σεπτεμβρίου να φέρει στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου, που θα τροποποιεί τον νόμο 3838/2010 (επί θητείας Ιω. Ραγκούση) εναρμονίζοντάς τον με το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.

Η ιθαγένεια χορηγείται αυτομάτως στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας από μετανάστες, οι οποίοι διαβιούν νομίμως για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού. Σχεδιάζεται το διάστημα αυτό να διπλασιαστεί στα 8 ή ακόμη και στα 10 χρόνια. Ηλικία-σταθμός για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ενός νέου θα είναι σε κάθε περίπτωση η συμπλήρωση του 18ου έτους. Ετσι, ο ενδιαφερόμενος, ως ενήλικος θα μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, υπό τον όρο βέβαια ότι δεν θα έχει διπλή ιθαγένεια.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι νέοι αλλοδαποί που έχουν τελειώσει ελληνικό λύκειο και εισάγονται σε ΑΕΙ, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, θα αποκτούν επίσης την ελληνική ιθαγένεια. Οπως λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου, «από τη στιγμή που ενδιαφέρεται ένας νέος αποδεδειγμένα για τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, την ελληνική εκπαίδευση, οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε, χορηγώντας του ιθαγένεια διότι αυτό σημαίνει ότι έχει ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία». Από την άλλη, αυξάνεται για τα παιδιά των μεταναστών (τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά») ο χρόνος φοίτησης στα ελληνικά σχολεία ως προϋπόθεση κτήσης της ιθαγένειας. Τα παιδιά που θα ολοκληρώνουν επιτυχή παρακολούθηση 9 τάξεων ελληνικού σχολείου και όχι έξι που ισχύει με τον νόμο Ραγκούση, μόλις συμπληρώσουν το 18ο της ηλικίας τους και μένουν μόνιμα στη χώρα μας θα πολιτογραφούνται Ελληνες υπήκοοι.

 Το υφιστάμενο πλαίσιο, σημείωναν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ελέγχεται ως αντισυνταγματικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον αλλοδαπό να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια μετά 6 έτη φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, ενώ η διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι τα 9 έτη.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή επέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες: ο χρόνος πολιτογράφησης από τα 7 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα γίνεται 10 για τους ενήλικες, εφόσον διαθέτουν άδεια παραμονής αορίστου χρόνου. Θα ισχύσει, δηλαδή, το καθεστώς που ίσχυε στον Κώδικα Ιθαγένειας, πριν από την αναθεώρησή του, ενώ θα απλουστευθεί η διαδικασία αποδόσεως ή όχι της ιθαγένειας στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης, καθώς εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις από το 2008.
Το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο ο κ. Αθανασίου επεξεργάζεται θα δοθεί στα κόμματα και τους φορείς για να εκφέρουν γνώμη και να προτείνουν ενδεχόμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Μεταβολή από το 2007Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών από το 2000 έως το 2011 έχει δοθεί ελληνική ιθαγένεια σε 54.968 αλλοδαπούς, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, 43.060, ήταν ομογενείς (κυρίως Βορειοηπειρώτες) και 11.821 αλλογενείς. Εως και το 2006 ο αριθμός των πολιτογραφούμενων κατ’ έτος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών ήταν σταθερά χαμηλός και κυμαινόταν μεταξύ 1.007 και 2.141 αποφάσεων. Από το 2007 παρατηρείται μεταβολή στον ρυθμό με τον ανώτατο αριθμό σχετικών αποφάσεων για τους ομογενείς να καταγράφεται σε 12.354 το 2009, ενώ για τους λοιπούς αλλοδαπούς παρατηρείται μείωση. Ως προς τις αποφάσεις απόρριψης, ο μεγαλύτερος αριθμός σε απόλυτα νούμερα καταγράφεται το 2008 όταν εκδίδονται 132 απορριπτικές αποφάσεις σε σύνολο 10.976. Επίσης, μεγάλος αριθμός απορριπτικών αποφάσεων καταγράφεται το 2011, καθώς απορρίφθηκαν 102 αιτήματα σε σύνολο 5.949.

Σε εκκρεμότητα 16.854 αιτήματαΤο 99,9% των νόμιμων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερα από 10 χρόνια νόμιμης διαμονής.

Ο αριθμός των παιδιών των μεταναστών που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με βάση τις ρυθμίσεις του ν. 3838/2010 (δηλαδή γέννηση στην Ελλάδα και φοίτηση σε ελληνικό σχολείο) ανερχόταν τον Απρίλιο του 2012, και έπειτα από δύο χρόνια εφαρμογής του νόμου, σε 6.074, ενώ το σύνολο των αιτημάτων που εκκρεμούν φθάνουν τα 16.854.

Σε ό,τι αφορά τις άδειες για ανθρωπιστικούς - εξαιρετικούς λόγους, το 2010 κυμαίνονταν περί τις 2.000, ενώ το ίδιο διάστημα οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών διαμονής ανήλθαν σε περίπου 5.000.
Τα στοιχεία επίσης για τη συμμετοχή αλλοδαπών στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δείχνουν ότι οι νεοεισελθόντες στο εκλογικό σώμα ήταν συνολικά 13.651.

Ο συνολικός αριθμός πολιτογραφήσεων ομογενών από την Αλβανία (κάτοχοι ΕΔΤΟ, δηλαδή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς) από τους γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας με βάση τον ν. 3838/2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 έχει ανέλθει από τις 9.878, που ήταν μέχρι τέλους 2011, στις 15.710. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων αιτημάτων, υπολογίζονται σε περίπου 25.000, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις πολιτογράφησης κατόχων ΕΔΤΟ ενώπιον του υπουργείου Εσωτερικών περί τις 10.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: