ΚΥΣΕΑ: Γιατί ο Α. Σαμαράς δίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις κυβερνητικές αρμοδιότητες
Εκτελεστικές – κυβερνητικές εξουσίες αλλά και συναρμοδιότητα-συνυπευθυνότητα σε όλο το φάσμα το κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν ζητήματα άμυνας, ασφάλειας και θέματα στρατιωτικού προσωπικού τα οποία απασχολούν το ΚΥΣΕΑ δίνονται για πρώτη φορά μετά το 1974 από την κυβέρνηση στις ΕΔ.Η προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να δώσει ψήφο στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας στον εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ, έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις από αυτές που αρχικά αναγνωστήκαν.
Με την απόφαση αυτή ο αρχιστράτηγος των ΕΔ αναγορεύεται ως ισότιμο μέλος του ΚΥΣΕΑ και μάλιστα ιδίου επιπέδου με τους υπουργούς-μέλη του.
Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή π.χ. αυτή των Ιμίων, όπου εκτυλίχθησαν τα γνωστά κωμικοτραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην εθνική ήττα.
Η απόφαση του πρωθυπουργού δίνει δικαίωμα ψήφου για τα ακόλουθα θέματα.
- Διαχείριση κρίσεων
- Προγράμματα αμυντικών επενδύσεων
- Προαγωγές αποστρατείες ανωτάτων αξιωματικών των ΕΔ
Στο θέμα της διαχείρισης κρίσεων ο νέος ρόλος του Α/ΓΕΕΘΑ μεταβάλλεται ουσιαστικά εκτός από γνωμοδότηση σε εκτελεστικό δικαίωμα όπου η αιτιολογημένη στάση του για κρίσιμα θέματα Εθνικής Ασφάλειας θα καταγράφεται.
Παράδειγμα η κρίση των Ιμίων όπου ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ δεν είχε ουσιαστικό ρόλο με αποτέλεσμα παρά μόνο ίσως αυτόν του «σάκου του μποξ» όπου οι πολιτικοί τον χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν επιρρίπτοντας ευθύνες ώστε να αποποιηθούν τις δικές τους.
Στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο Α/ΓΕΕΘΑ πάλι με δικαίωμα ψήφου καθίσταται συνυπεύθυνος πια για τις αγορές των οποιοδήποτε αμυντικών συστημάτων, χωρίς πια να μπορεί να εκφράζει την αντίθεσή του επικαλούμενος την ύπαρξη πολιτικής απόφασης, καθώς η γνώμη του θα καταγράφεται.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών όπου η γνώμη του θα έχει το ίδιο βάρος με των υπολοίπων μελών του ΚΥΣΕΑ.
Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή εμπλέκει τις ΕΔ άμεσα σε επίπεδο λήψης εκτελεστικών αποφάσεων και τις προαγάγει από απλούς δημόσιους λειτουργούς και τους δίνει κυβερνητική εκτελεστική εξουσία
Οπωσδήποτε σε ότι αφορά τη διαχείριση κρίσεων που θεωρούμε ότι είναι και το πιο σημαντικό που η απαιτείται η καταγραφή της ψήφου του Α/ΓΕΕΘΑ σίγουρα γεννά προβληματισμό το εσπευσμένο της απόφασης του πρωθυπουργού δεδομένου ότι θα μπορούσε να υπάρξει η ρύθμιση αυτή και στην θέσπιση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να δημιουργηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.
Είναι κοινό μυστικό ότι στην κυβέρνηση και ειδικά μεταξύ των μελών του ΚΥΣΕΑ ότι η πλειοψηφία θεωρεί η Τουρκία το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να μπει στον πειρασμό ν α δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές και δυνατότητες αναζητώντας ένα «παράθυρο ευκαιρίας για να επιλύσει μ8ια καλή αυτά που η ίδια θεωρεί ως «διένεξη με» την Ελλάδα…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου