Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

787 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕ Ο ΕΛΑΣ! Εκδήλωση Μνήμης στην Πηγάδα του Μελιγαλά




Εκδήλωση στην μνήμη των θυμάτων που έσφαξε ο ΕΛΑΣ στην Πηγάδα του Μελιγαλά πρν από 69 χρόνια στον Μελιγαλά της Μεσσηνίας

Η Πηγάδα του Μελιγαλά είναι συνδεδεμένη με την εκτέλεση κατοίκων της περιοχής κατά την αρχική φάση του Εμφυλίου. Σε μία από τις πιο φριχτές τραγωδίες στην ιστορία των παγκόσμιων πολέμων, σφαγιάστηκαν και ρίχτηκαν στο περιώνυμο ξεροπήγαδο εκατοντάδες Έλληνες αντικομμουνιστές που απλά δεν ήθελαν να ζήσουν κάτω από το ζυγό της σταλινικής δικτατορίας του ΚΚΕ της εποχής. 

Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το Μελιγαλά στις 4.9.1944 και την Καλαμάτα την επομένη ο ΕΛΑΣ αντί να κυνηγήσει τους Γερμανούς μπήκε στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 9 Σεπτεμβρίου, και αρχισε να επιδίδεται σε σφαγές με αποτέλεσμα να διαταχθεί από την ελληνική κυβέρνηση του να αντισταθεί η Χωροφυλακή.

Στις 13 Σεπτεμβρίου ήρθε η σειρά του Μελιγαλά, όπου είχαν οχυρωθεί κάπου 200 αντικομμονιστές πολίτες και χωροφύλακες.
Επανω τους επέπεσαν περίπου 1000 ΕΛΑΣίτες. Η μάχη κράτησε τρεις ολόκληρες μέρες (13-15.9.44). Η αριθμητική υπεροχή του ΕΛΑΣ (ο οποίος είχε ενισχυεθί με όπλα που του παρέδωσαν οι Γερμανοί ως αντάλλαγμα της άνευ όχλησης υποχώρησής τους) έκρινε την μάχη και τότε ξεκίνησε ένα όργιο σφαγής που σημάδεψε ανεξίτηλα του ΚΚΕ ως "κόμμα σφαγέων" μέχρι την Μεταπολίτευση
Μια επιτροπή με επικεφαλής τους δικηγόρους Βασίλη Μπράβο και Γιάννη Καραμούζη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ επέλεγαν ποιοι θα εκτελεστούν.
Οσοι καταδικάζονταν οδηγούνταν σε ένα εγκαταλειμμένο ξεροπήγαδο έξω απ' την κωμόπολη (την «Πηγάδα») κι εκτελούνταν. Πόσοι ήταν; Το 1945, το ιατροδικαστικό συνεργείο του Καψάσκη ανακοίνωσε ότι ξέθαψε 708 πτώματα. Στο μνημείο είναι γραμμένα 787 ονόματα από 61 πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας.
Ας είναι ελαφρό το χώμα που τους σκεπάζει και ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι εκείνο το φρικτό έγκλημα δεν έγινε από ξένους αλλά από Έλληνες σε βάρος Ελλήνων. Και όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουγηθούν συνθηκες να σκοτώσει Έλληνας, Έλληνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: