Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτό είναι το φυσικό αέριο της Κύπρου


fisiko-aerio-kipros-1_0

Πρώτη εικόνα από την έναρξη της παραγωγικής δοκιμής DST στη γεώτρηση και την καύση του παραγόμενου φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη.

Mε επιτυχία στέφθηκε χθες η παραγωγική δοκιμή και καύση φυσικού αερίου στη γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη ς(ΑΟΖ) ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μετρήσεις για την ποιότητά του.


Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), Χαράλαμπος Έλληνας, σε άρθρο του στο Oxford Energy Forum, τα πιθανά κοιτάσματα των έξι αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ εκτιμώνται στα 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (38,9 τρις κυβικά πόδια).

Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη σύντομης προώθησης του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω των αλλαγών που επέρχονται στην παγκόσμια αγορά ΦΑ ενώ επανέλαβε τη διαφωνία του με την επιλογή της χρήσης αγωγού για σκοπούς εξαγωγής του κυπριακού ΦΑ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αγοράς του ΦΑ παγκοσμίως, ο Χ. Έλληνας υποστήριξε πως το ΦΑ θα αποτελέσει σχεδόν το ένα τρίτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040, καθώς ο άνθρακας θα σταματήσει να είναι ανταγωνιστική επιλογή για την ηλεκτροπαραγωγή, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών, σε αντίθεση με το ΦΑ που εκπέμπει 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. 

O πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ είπε πως με την έγκαιρη δημιουργία ενός τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Ισραήλ και ο Λίβανος θα μπορούν επίσης να είναι σε θέση να φέρουν το φυσικό τους αέριο στην Κύπρο για υγροποίηση, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία ενός κέντρου υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκόσμιας κλάσης στο Βασιλικό. Παρατήρησε πάντως πως το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει άλλες επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν αγωγούς και Πλωτό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (FLNG), σημειώνοντας πως η γεωπολιτική, το κόστος και ο χρόνος θα είναι βασικοί παράγοντες για την τελική του επιλογή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως η Κύπρος με το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου θα δώσει πρόσβαση στις ελκυστικές αγορές της Ασίας, ιδιαίτερα της Άπω Ανατολής, όπου η ζήτηση για το φυσικό αέριο συνεχίζει να αυξάνεται και οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα υψηλές και αναμένεται να παραμείνουν έτσι μέχρι και μετά το 2020.

strategyreports.wordpress.com,http://national-pride.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: