Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας



Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και η Εταιρεία Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» οργάνωσε εκδήλωση μνήμης, για τη μυστική οργάνωση που προετοίμασε την Επανάσταση του 1821, σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα.

Λογοτεχνικά κείμενα, τραγούδια και ιστορικές αφηγήσεις για την ίδρυση και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας συνέθεσαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

«Θεωρήσαμε ύψιστο ιστορικό χρέος αυτό το αφιέρωμα, ένα μνημόσυνο προς όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα» επισήμανε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Εστίας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο φετινός εορτασμός συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της «Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης».

Στη σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν οι χορωδίες Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, «Fons Musicalis» Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και «Ολύμπιες Φωνές» Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Πόρων-Πλαταμώνα, υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Μαυρίδη. Ζωντανή μουσική έπαιξε 18μελής ορχήστρα.

Την αφήγηση την έκαναν ο αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος και ο δημοσιογράφος Περικλής Χατζηγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: