Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Υψηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση κονδυλίων

Π

Η χώρα μετά από έξι χρόνια ύφεσης μπαίνει σ’ έναν νέο οικονομικό κύκλο, δήλωσε ο Yπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα στοιχεία για την απορρόφηση των κονδυλίων του υφιστάμενου προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά και τον προγραμματισμό για το επόμενο.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η χώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση της Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση του συνόλου του προγράμματος με ποσοστό 79,32% (14 μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο), ενώ σε ό, τι αφορά στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμεία βρίσκεται:

- Στην πρώτη θέση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 81,68%.
- Στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο το ποσοστό απορρόφησης είναι 70,64%, έναντι 68,71% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος και είναι στη 12η θέση.
- Στο Ταμείο Συνοχής, η ελληνική επίδοση είναι η τρίτη καλύτερη στην Ε.Ε. με ποσοστό 81,88%.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το ΕΣΠΑ λειτούργησε ως ανάχωμα στην οικονομική κρίση, ενώ το επόμενο ΕΣΠΑ με κονδύλια 20,8 δισ. ευρώ θα αποτελέσει τον καταλύτη για να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης για την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές ο υπουργός τόνισε ότι «η αντιπολίτευση στα καλάθια περισσεύει και στο κοφίνι δεν χωράει και το πιο βλαπτικό απ’ όλα είναι η στάση της αντιπολίτευσης».

Αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής θα «τρέξουν» και στο νέο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα συνεχιστούν δράσεις, όπως το «εξοικονομώ κατ' οίκον» και η στήριξη των εξαγωγών ενώ τη διετία 2014- 2015 που αποτελεί περίοδο επικάλυψης μεταξύ του τρέχοντος ΕΣΠΑ και του νέου θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Παράλληλα, θα υπάρχουν τέσσερα Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα και 13 Περιφερειακά, καθώς η κάθε Περιφέρεια θα διαθέτει πλέον το δικό της πρόγραμμα με αυξημένους πόρους που ανέρχονται στο 35% του συνολικού προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: