Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

19/6/14

Εξι δολοφονίες χωρίς κάθαρση - ιχνηλατώντας ανεξιχνίαστες εκτελέσεις

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
Οι ασύλληπτοι αντάρτες πόλης και οι ένοπλες οργανώσεις
Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν για στοιχεία γύρω από το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Νεκτάριος Σάββας
Η συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του 41χρονου αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα από τη Σέχτα Επαναστατών επαναφέρει το θέμα των ασύλληπτων ανταρτών πόλης που σχετίζονται με πέντε δολοφονίες από ένοπλες οργανώσεις.
Εκτός των δύο θυμάτων της Σέχτας Επαναστατών, χωρίς κάθαρση παραμένουν αιματηρές επιθέσεις των οργανώσεων Επαναστατικοί Πυρήνες, «1η Μάη» αλλά και της ιδιόμορφης Αντιστρατιωτική Πάλη. Επιπλέον δεν έχει εξιχνιαστεί η δολοφονία του 33χρονου ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη στα τέλη του 2004 στην Κηφισιά. Ολες αυτές οι επιθέσεις φαίνεται να αρχειοθετούνται οριστικά...
Οι δύο πιο πρόσφατες δολοφονίες σχετίζονται με την οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, που αρέσκεται να εμφανίζεται στις αρχές του καλοκαιριού και κατόπιν περιέργως να «εξαϋλώνεται».

Με 24 σφαίρες
Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2009 η Σέχτα Επαναστατών (σ.σ.: είχε ήδη προχωρήσει σε ένοπλες επιθέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter) σκότωσε με 24 σφαίρες τον 41χρονο υπαρχιφύλακα των ΕΚΑΜ Αντώνη-Νεκτάριο Σάββα, που φρουρούσε μάρτυρα της δίκης του ΕΛΑ. Η ίδια οργάνωση στις 19 Ιουλίου 2010 στην Ηλιούπολη σκότωσε τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια με 16 σφαίρες. Μετά τις επιθέσεις αυτές η οργάνωση προανήγγειλε νέο κύκλο αίματος αλλά περιέργως εξαφανίστηκε. Τον Ιούνιο του 2013 σε κείμενο της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς προαναγγέλθηκε επανεμφάνιση της Σέχτας Επαναστατών στο πλαίσιο της επιχείρησης αναβίωσης του εγχώριου αντάρτικου πόλης, του σχεδίου «Φοίνικας». Ωστόσο και πάλι η Σέχτα έμεινε άφαντη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «αυτές οι δύο ανεξιχνίαστες δολοφονίες διαπράχθηκαν από δράστες ορισμένοι από τους οποίους είναι στη φυλακή για άλλες ένοπλες ενέργειες. Εχουμε μια σειρά υπόπτων, όμως από καμία επίθεση της Σέχτας δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία για να ασκηθούν ποινικές διώξεις».
Μια άλλη ανεξιχνίαστη φονική επίθεση έχει προέλθει από τη δράση της οργάνωσης Επαναστατικοί Πυρήνες, που έδρασε την περίοδο 1997-2000 και είχε προχωρήσει σε εννέα βομβιστικές επιθέσεις. Σε μία από αυτές, τον Απρίλιο του 1999, σε κεντρικό ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού, όπου διεξαγόταν διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή οικονομικών παραγόντων, σκοτώνεται η 39χρονη Βιργινία Κωνσταντίνου, υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας που εργαζόταν σε άσχετο χώρο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να γνώριζαν και να είχαν θέσει από το 2002, μετά την εξάρθρωση της 17Ν, σε στενή παρακολούθηση τέσσερις υπόπτους για συμμετοχή στους Επαναστατικούς Πυρήνες. Ωστόσο ούτε τη γιάφκα της οργάνωσης εντόπισαν ούτε στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες για την αιματηρή επίθεση στο ξενοδοχείο.
Το κυνήγι του «Πάρκινσον»
Μία άλλη εκκρεμότητα της ΕΛ.ΑΣ. αφορά άτομο με το ψευδώνυμο «Πάρκινσον» που εμφανίζεται σαν συνεργάτης του Δημήτρη Κουφοντίνα σε ληστεία της 17N το 1984 και ύστερα ως συνδημιουργός της οργάνωσης «1η Μάη». Ο «Πάρκινσον» εμφανιζόταν εμπλεκόμενος στην απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Ραφτόπουλουστις 29 Ιουνίου 1987 αλλά και ως συμμέτοχος στην αιματηρή βομβιστική επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε με τηλεκοντρόλ σε σημείο όπου στάθμευε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ. στον Περισσό στις 19 Σεπτεμβρίου 1994, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 40χρονου αστυνομικού υποδιευθυντή Απόστολου Βέλλιου. Την ευθύνη αυτής της επίθεσης ανέλαβε η σύμπραξη των οργανώσεων ΕΛΑ - «1η Μάη» που σταμάτησε τη δράση της το 1995. Παρότι το 2002 είχαν συλληφθεί και είχαν οδηγηθεί σε δίκη μέλη του ΕΛΑ, ποτέ δεν συγκεντρώθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τον «Πάρκινσον», αν και υπήρχαν αναφορές ότι «σχετίζεται με τον πανεπιστημιακό χώρο».

Φαντάροι υπό αμφισβήτηση
Στις 19 Μαρτίου 1983 δολοφονήθηκε στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδυνή» Τζώρτζης Αθανασιάδης. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Αντιστρατιωτική Πάλη, η οποία στην προκήρυξή της υποστήριζε «αποτελούμαστε κύρια από φαντάρους που έχουν λάβει μέρος στις ενέργειες των οργανώσεων λαϊκής επαναστατικής βίας». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., όμως, αμφισβήτησαν τη γνησιότητα της προκήρυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες ένοπλες ομάδες σε δικά τους κείμενα αμφισβήτησαν πως η ταυτότητα των δραστών είναι αυτή που περιγράφεται στην προκήρυξη. Και η υπόθεση αυτή έχει μείνει ανεξιχνίαστη.
Τέλος, δεν έχουν βρεθεί και οι δράστες της δολοφονίας του 33χρονου Χαράλαμπου Αμανατίδη, φρουρού της κατοικίας του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Κηφισιά το ξημέρωμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 2005. Τουλάχιστον δύο άγνωστοι επιχείρησαν να του αφαιρέσουν το όπλο και όταν εκείνος αντιστάθηκε τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Την ευθύνη της επίθεσης δεν ανέλαβε καμία οργάνωση, ενώ μετά την εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα το 2010 αναδείχθηκαν εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., όπου υπήρχαν ενδείξεις για συμμετοχή στη δολοφονία ενός μέλους αυτής της ένοπλης ομάδας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: