Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Με επεισοδιακό τρόπο διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Φοιτητές μπούκαραν στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο πρύτανης και συνεδρίαζε με τα υπόλοιπα μέλη του σώματος μέσω τηλεδιάσκεψης. Αρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, εγείροντας το αίτημα να συμμετέχουν και φοιτητές στις συνεδριάσεις.


Νωρίς χθες το πρωί οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, με στόχο να παρέμβουν στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Οταν πήγαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, διαπίστωσαν ότι τα μέλη του σώματος βρίσκονταν σε άλλους χώρους και συνεδρίαζαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Τότε αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατάληψη του κτιρίου διοίκησης, ενώ ζήτησαν από τους διοικητικούς υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Εισβολή


Ορισμένοι φοιτητές μετέβησαν στο Παιδαγωγικό Τμήμα και στο ΤΕΦΑΑ στη Θέρμη, καθώς εκεί βρίσκονταν ορισμένα από τα μέλη της Συγκλήτου. Στη Θέρμη βρισκόταν ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. Οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα όπου βρισκόταν και φώναξαν συνθήματα.


«Μόλις μπήκαν οι φοιτητές, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τη συνεδρίαση. Πρέπει να τονιστεί ότι εκείνη τη στιγμή συζητούσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε στο πανεπιστήμιο ανοιχτές συνελεύσεις, προκειμένου να συμμετέχουν οι φοιτητές και να καταθέτουν τις απόψεις, τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» τόνισε στη «δημοκρατία» ο Θεόδωρος Λαόπουλος, αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού.
Εξήγησε ότι με βάση τον νόμο στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου ορίζεται να συμμετέχουν μόνο τα μέλη τους σώματος, όταν λαμβάνονται αποφάσεις, και ανέφερε ότι οι πρυτανικές Αρχές το έχουν εξηγήσει αυτό στους φοιτητές.

Ποιος είναι ο σπουδαστής (της Νομικής) που άδειασε σκουπίδια στο Καποδιστριακό

Σε πρόσωπο των ημερών έχει αναδειχτεί ο νεαρός φοιτητής, ο οποίος τη Δευτέρα άδειασε τα σκουπίδια στο γραφείο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Καλοκαιρινού, κατά τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησε ομάδα φοιτητών στο κτίριο της Πρυτανείας του Καποδιστριακού. Πρόκειται για τον Χρήστο Ξαγοράρη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών το 2010 και έκτοτε έχει ενεργή συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά των προωθούμενων αλλαγών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.




Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νεαρός φέρεται ότι είναι ενεργό μέλος της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση) και πρόσφατα είχε τοποθετηθεί δημοσίως για την πρόταση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη σχετικά με τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των φοιτητών.


Υπενθυμίζεται ότι ο Ξαγοράρης και περίπου 30 φοιτητές εισήλθαν στο γραφείο του αντιπρύτανη και, αφού εξέθεσαν τις θέσεις τους σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το ίδρυμα, άδειασε μαζί με μία συμφοιτήτριά του σακούλες σκουπιδιών στο γραφείο του κ. Καλοκαιρινού.


Μετά το περιστατικό, η Πρυτανεία του πανεπιστημίου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Τη στιγμή που οι περισσότεροι καθηγητές και φοιτητές βρίσκονται στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια και τα διοικητικά στελέχη εργάζονται με υπερπροσπάθεια, την ίδια στιγμή μια ολιγομελής, ακραία και έμπρακτα αντιδημοκρατική ομάδα “σκηνοθετεί” και προσπαθεί να καρπωθεί την ένταση με πρόσχημα τον διάλογο! Οι πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει όλοι οι διαλεγόμενοι να σέβονται τους νόμους και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας στην πράξη και όχι προσχηματικά».


Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε την επιβολή ποινών στους φοιτητές που πρωταγωνίστησαν στο περιστατικό. «Προφανώς και υπάρχουν ποινές. Για κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά, όπως αυτή, μέχρι τη διάλυση της συνεδρίασης των οργάνων. Ολες αυτές οι πράξεις είναι τυποποιημένες ποινικά. Δεν λέω ότι είναι κακουργήματα αλλά πάντως είναι πλημμελήματα» ανέφερε.


Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: