Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Ioannis Bougas

30-04-2019
30 Απριλίου 1825. Η μεγάλη νικηφόρα Ναυμαχία της Μεθώνης!
Λόγω των μεγάλων αποτυχιών της Επανάστασης εκείνη την περίοδο στη στεριά –ανεμπόδιστη απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, και ήττες στις μάχες της Σχοινόλακκας, Σφακτηρίας, και τέλος στο Μανιάκι- δεν τιμήθηκε δεόντως η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της Επανάστασης στη θάλασσα το πρώτο εξάμηνο του 1825!


Ο Ιμπραήμ Πασσάς αποβίβασε τις πρώτες δυνάμεις του στην Πελοπόννησο, στο λιμάνι της Μεθώνης, τον Φεβρουάριο του 1825 και μέχρι το τέλος Απριλίου ησχολείτο με την εδραίωση της θέσης του στην περιοχή και με την πολιορκία των κάστρων της Μεθώνης και της Πύλου. Τα λιμάνια της Μεθώνης και του Ναυαρίνου ήταν γεμάτα συνεχώς με Αιγυπτιακά και Αλγερινά πλοία.
Το απόγευμα της 30ης Απριλίου ο στόλος της Ύδρας, αποτελούμενος από 12 πλοία και 6 πυρπολικά και με ναύαρχο τον Μιαούλη, ξεπρόβαλε ξαφνικά πίσω από τα μικρά νησιά που βρίσκονται νότια από το λιμάνι της Μεθώνης και επιτέθηκε στα Αλγερινά και Αιγυπτιακά πλοία.
Οι Έλληνες τους επέφεραν μεγάλη καταστροφή. Ο τελικός αριθμός των καμμένων ή βυθισμένων πλοίων ανήλθε σε 12, μεταξύ των οποίων η μεγάλη φρεγάτα «Ασία» με 44 κανόνια.
Ο Ιμπραήμ βέβαια είχε φανεί πολύ τυχερός γιατί μόλις πριν λίγες ημέρες είχε μετατοπίσει πολλά από τα μεγάλα πλοία του στον κόλπο του Ναυαρίνου για να κτυπά με τα κανόνια τους το Νεόκαστρο. Εκτός από τα 12 πλοία οι Αιγύπτιοι έχασαν και πάνω από 1500 ναύτες, νεκρούς και βαριά τραυματισμένους.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: