Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η Αυστρία σώζει την τιμή του γερμανικού κόσμου και διδάσκει τις Ελλάδα και ΕΕ

18-03-2020


Το δημοσίευμα για τη δράση της αυστριακής ομάδας ειδικών επιχειρήσεων στον Έβρο είναι καταλυτικό. Ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με στελέχη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, δέχθηκαν φραστικό bullying που θα μείνει στην Ιστορία: «Τι θέλετε εσείς εδώ που δεν είναι η πατρίδα σας;» τους ρώτησαν. Για να λάβουν την απάντηση: «εδώ είναι η πατρίδα μας και προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα». Ένα μάθημα υγιούς ευρωπαϊσμού, μια φράση, η οποία διασώζει την τιμή του γερμανικού κόσμου στα μάτια των Ελλήνων που έχουν ταλαιπωρηθεί από τη γερμανική ιδιοτελή “οπτική” των τελευταίων ετών, μια φράση η οποία δίνει την ευκαιρία για έναν υγιή προβληματισμό. Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να τροφοδοτηθεί και να αξιοποιηθεί.

Γράφει ο Ζαχαρίας Β. Μίχας*


Οι Αυστριακοί με τη στάση τους διδάσκουν υγιή ευρωπαϊσμό. Διδάσκουν την ανάγκη να διασωθεί η Ευρώπη των λαών της, με την ξεχωριστές εθνικές ταυτότητες και τον πολιτισμικό της πλούτο. Όταν λένε «εδώ είναι η πατρίδα μας», στην ουσία επιβεβαιώνουν ότι λειτουργούν ως πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για όσους το έχουν λησμονήσει, αυτοί είναι η αρχαιοελληνική γραμματεία, η χριστιανική πίστη και το ρωμαϊκό δίκαιο.
Τρεις πυλώνες οι οποίοι επ’ ουδενί δεν διδάσκουν τη ρατσιστικού χαρακτήρα απόρριψη των άλλων πολιτισμών και θρησκειών. Διδάσκουν, όμως, το ελάχιστο των αρχών και των αξιών που πρέπει να συμμερίζεται οποιοσδήποτε θέλει να γίνει αποδεκτός και να ενσωματωθεί σε αυτό που αποκαλούμε Ενωμένη Ευρώπη. Διότι πρόκειται για έναν τρόπο ζωής επί της ουσίας, ο οποίος πρέπει να προστατευθεί από όλους.

Όχι ξανά στις πύλες της Βιέννης…
Οι Αυστριακοί φαίνεται να κατανοούν πολύ καλά την ιστορική διάσταση της υπόθεσης και η στάση τους περιφρουρεί και διαφημίζει αυτά τα ιδανικά. Γνωρίζουν ότι ο οθωμανικός επεκτατισμός σταμάτησε δυο φορές στις πύλες μιας από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Της δικής τους πρωτεύουσας, της Βιέννης.
Οι Αυστριακοί αναχαίτισαν πριν αιώνες τους Οθωμανούς και δείχνουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες με την παρουσία τους στον Έβρο ότι σκοπεύουν να πρωταγωνιστήσουν στην αναχαίτιση και του σύγχρονου νεοοθωμανικού επεκτατισμού.
Η βιβλιογραφία αναφέρει μάλιστα, ότι την εποχή εκείνη δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό έδεσμα κρουασάν. Στα γαλλικά σημαίνει “ημισέληνος” και παρασκευάστηκε σκοπίμως σε αυτό το σχήμα για να δίδεται στις αυστριακές δυνάμεις που πολεμούσαν τους Οθωμανούς… Την αυστριακή στάση, πάντως, συνυπογράφουν κι άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Μνημεία στις πανέμορφες πόλεις τους αποδεικνύουν ότι η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή και καθοδηγεί την πολιτική οπτική τους.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: