Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 Ioannis Bougas (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ)

22-12-2020
 
Αντ/ρχης Σπύρος Τσικλητήρας «Ανακριτής» της ΟΠΛΑ στα Δεκεμβριανλα!


Καταγόταν από την ιστορική οικογένεια της Πύλου. Είχε αποστρατευθεί το 1932 με αίτησή του, αλλά επανήλθε στον στρατό το 1940.
Κατετάγη στον ΕΛΑΣ και ανέλαβε διοικητής της 8ης ταξιαρχίας Πελοποννήσου. Μονάδες του ευθύνονται για τις σφαγές στο Αραχναίο (Χέλι), Βαλτέτσι και Αχλαδόκαμπο.

Ακόμη χειρότερα, οδήγησε την 8η ταξιαρχία στην Αθήνα, στα Δεκεμβριανά, όπου τον βρίσκουμε «ανακριτή» αμάχων για λογαρισαμό της ΟΠΛΑ (δήθεν πολιτοφυλακής). Η ΟΠΛΑ έχει συλλάβει την Πολυτίμη Χατζή από τον Ασπρόπυργο, επειδή δεν είχε βρεί να συλλάβει τον «αντιδραστικό» άνδρα της, αλλά αυτή έδωσε άλλο όνομα.
Ο επικεφαλής «αποφασίζει να την πάει «για μιά ανακρισούλα» στην Πολιτοφυλακή που εδρεύει στο κτίριο του ΣΤ΄ Αστυνομικού Τμήματος στο Μεταξουργείο, κι εκεί ας αναλάβει ανακριτής ο διοικητής, δηλαδή ο Σπύρος Τσικλητήρας, αντ/ρχης ε.α., ο οποίος έκανε και χρέη ανακριτή. Η Πολυτίμη συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν είναι αυτή που ψάχνουν. Ο διοικητής ανοίγει μιά πόρτα, ζητά από κάποιον να βγει, και, σύμφωνα με μάρτυρα στη δίκη, αυτός την αναγνωρίζει και την χαστουκίζει. Το ποιός ήταν δεν μαθεύτηκε ποτέ, το από που ήταν είναι πασιφανές». (σ.σ. προφανώς ήταν κάποιος ρουφιάνος του ΕΑΜ από το χωριό της).
Ο Τσικλητήρας έστειλε την Πολυτίμη στο Περιστέρι. Από εκεί έφυγε με μία από τις κουστωδίες ομήρων με τελικό προορισμό τον Δομοκό. Τελευταία φορά που την είδε ζωντανή μια συγχωριανή της βοσκός ήταν στις 21 Δεκεμβρίου 1944 στο δρόμο Ασπροπύργου προς Κρώρα. Η 35χρονη Πολυτίμη Χατζή άφησε την τελευταία της πνοή, μάλλον την επομένη ημέρα, στη θέση «Κιάφα του Μύλου», 10 χιλιόμετρα μετά τα Κρώρα. (Από το βιβλιο «Θεέ μου πως ζήσαμε», Σεραφείμ Τσόκας, σελ. 246)

Δεν υπάρχουν σχόλια: