Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Αριστερή Ιδεολογική Κυριαρχία

 28-10-2021

Ιβάνωφ, ένας ακόμη άγνωστος ήρωας

Σάκης Μουμτής

Το Ιβανώφειο γήπεδο μπάσκετ αναμφίβολα όλοι το γνωρίζουν. Από πού πήρε όμως το όνομά του, υποθέτω πως σε λίγους είναι γνωστό.

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ ήταν πρώτα πρώτα ένας πραγματικός ήρωας της Αντίστασης κατά των Γερμανών. Ηταν Πολωνός που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926 σε ηλικία 15 ετών, όταν η Πολωνή μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε με τον Ιωάννη Λαμπριανίδη. Ο πατέρας του ήταν ο κόμης Ιβάνωφ, αξιωματικός του τσαρικού στρατού.


Στη Θεσσαλονίκη ως αθλητής του ιστορικού συλλόγου «Ηρακλής» διακρίνεται στα θαλάσσια αθλήματα, συνδέοντας έτσι το όνομά του με το ιστορικό σωματείο. Σπουδάζει στο Βέλγιο γεωπόνος, επιστρέφει στη γενέθλια χώρα του την Πολωνία και στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ανακηρύσσεται ο καλύτερος παίκτης της υδατοσφαίρισης. Οταν καταλήφθηκε η Πολωνία από τους ναζί επέστρεψε στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, και όταν και αυτή κατελήφθη, πέρασε στην Αντίσταση.

Εκπαιδεύτηκε από τους Βρετανούς και τον Οκτώβριο του 1941 αγγλικό υποβρύχιο τον αποβίβασε σε ακτή της Αττικής. Συνδέθηκε με αντιστασιακές οργανώσεις σαμποτέρ, συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 1941, απέδρασε και συνέχισε επικηρυγμένος τη δράση του. Συνεργάστηκε με την ομάδα των αδελφών Γιαννάτου για την ανατίναξη των εγκαταστάσεων καυσίμων στο αεροδρόμιο του Τατοΐου, ενώ το σημαντικότερο πλήγμα στον γερμανικό στρατό ο Ιβάνωφ το έδωσε όταν προκάλεσε δολιοφθορά στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη, που επισκεύαζε και συντηρούσε κινητήρες της Λουφτβάφε. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά σαμποτάζ του Β΄ Π.Π. γιατί προκάλεσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των Γερμανών, την πτώση στο μέτωπο της Β. Αφρικής περίπου 500 αεροπλάνων.

Συνελήφθη ύστερα από προδοσία στις 8 Σεπτεμβρίου 1942, καταδικάστηκε μαζί με τρεις συνεργάτες του εις θάνατον και εκτελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου 1943, κραυγάζοντας: «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω η Πολωνία».

Και ο Γεώργιος Ιβάνωφ, όπως και η Λέλα Καραγιάννη, δεν είχε κάποιο κόμμα από πίσω του που θα τον ενέτασσε στο μαρτυρολόγιό του. Δεν γράφτηκαν ποιήματα ή τραγούδια ούτε γυρίστηκαν ταινίες για τη δράση τους. Μάλιστα, όταν η Μαργαρίτα Λαζαρίδου, σύζυγος του διοικητή της Πολιτοφυλακής του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε, μετά την Απελευθέρωση, από τον γραμματέα της κομματικής οργάνωσης Βαγγέλη Βασβανά να τιμηθεί η μνήμη του Ιβάνωφ, αυτός της απάντησε: «Δεν μπορούμε να τον τιμήσουμε, γιατί ήταν πράκτορας των Εγγλέζων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: