Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 07-05-2022

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΠΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΔΟΝΤΙΑ!

Στο τέλος, περιγράφω πως δικαιολόγησε τα χρυσά δόντια η επίσης αντάρτισσα αδελφή του Ασημίνα, που επέζησε χάρη στη φροντίδα των τραυμάτων της από τον Ελληνικό Στρατό, στο βιβλίο που περιγράφει τους «αγώνες» της οικογενείας της για την «πραγματική απελευθέρωση» -διάβασε κομμουνιστικοποίηση της Ελλάδος.


Η Ναυπακτία υπέφερε πολύ την περίοδο της Κόκκινης Τρομοκρατίας του 1943-44, με Στρατόπεδα Κρατουμένων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, πολλές σφαγές κατοίκων των χωριών της, βία και πλιάτσικο. Η κατάσταση έγινε χειρότερη το 1947-49, με σφαγές και βίαιη επιστράτευση. Μιά ιδέα μας δίδει το γεγονός ότι το 1948-49 μόνο στη Ναύπακτο είχαν καταφύγει πάνω από 10.000 κάτοικοι των χωριών της περιοχής.

Ο Παναγιώτης Πατούχας, από την Ανω Χώρα (Μεγάλη Λομποτίνα), μέλος της ΟΚΝΕ πριν τον πόλεμο, ήταν στον ΕΛΑΣ από το 1942. Μιά περίοδο υπηρέτησε στους Μαυροσκούφηδες του Άρη Βελουχιώτη, και στο τέλος ανεδείχθη σε αρχηγό της Πολιτοφυλακής (ΟΠΛΑ) Ναυπακτίας. Κατηγορούμενος για εγκλήματα, επικηρυγμένος με 12.000.000 δραχμές, φυγοδικούσε στα βουνά μετά τη Βάρκιζα, μέχρι να καταταγεί στον «ΔΣΕ» το 1946, όπου ανέλαβε πολιτικός επίτροπος Τάγματος του "ΔΣΕ".

Σκοτώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό αυτήν την εποχή το 1948 σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Δεντροχώρι, όπου «λούφαζε» μαζί με λίγους ακόμη παράνομους κομμουνιστές. Μεταξύ άλλων επάνω του οι στρατιώτες βρήκαν και ένα σακουλάκι με 20 χρυσά δόντια!

Η αδελφή του Ασημίνα, η οποία επίσης συμμετείχε στον «ΔΣΕ», συνελήφθη το καλοκαίρι του 1949 τραυματισμένη στον Ασπροπόταμο Τρικάλων. Ο στρατός την φρόντισε, πέρασε χρόνια στα νοσοκομεία και επέζησε. Σε βιβλίο που έγραψε – "Τρείς ήσαν οι Δρόμοι"- εξηγεί ως εξής το σακουλάκι με τα χρυσά δόντια:

«...ήταν τα δόντια του πατέρα μας που είχε πεθάνει το 1931. Οι δικοί μας έβγαλαν τα δόντια του και τα είχαμε στο σπίτι. Ο Παναγιώτης είχε πρόβλημα με τα δικά του, γι αυτό και τα πήρε μαζί του,...».

Το ερώτημα είναι: πότε τα αφαίρεσαν τα δόντια του νεκρού; Όταν πέθανε, πριν τον κηδεύσουν ή αργότερα; Ήταν κάτι που γινόταν από Ελληνικές οικογένειες στους νεκρούς τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: