ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949
Η Λέλα Καραγιάννη στην "Ελληνική Βανδέα"!
Αύριο στις 11:00 το πρωί, τελείται μνημόσυνο στη μνήμη της, στην οδό Τοσίτσα 1, πλησίον του Πολυτεχνείου.
"...Τον Μάιο του 1944, η διοίκηση των Ταγμάτων Ευζώνων της Αθήνας πέρασε μεγάλη κρίση. Η κατοχική κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε πληροφορηθεί ότι οι Γερμανοί είχαν μάθει ότι ο διοικητής των Ταγμάτων Ευζώνων, ο Υποστράτηγος Βασίλειος Δερτιλής, είχε επαφή με τους Βρετανούς και προσπάθησε να προλάβει τις αντιδράσεις τους. Στις 15 Μαΐου 1944, ο Ράλλης απήλλαξε τον Δερτιλή από τα καθήκοντα του διοικητή των Ταγμάτων Ευζώνων και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Τον υποβίβασε στην θέση του επιθεωρητή των Ταγμάτων Ευζώνων. Παρά ταύτα, ο Δερτιλής τις επόμενες ημέρες συνελήφθη από τους Γερμανούς με το αιτιολογικό ότι συνεργαζόταν με τους Βρετανούς. Είχε βοηθήσει στην αποστολή αντιπροσώπου του ΕΔΕΣ Αθηνών στο Κάιρο για να πείσει την κυβέρνηση και το ΣΜΑ ότι ο ΕΔΕΣ Αθηνών και τα Τάγματα Ευζώνων εργάζονταν για εθνικό σκοπό. Ο Δερτιλής οδηγήθηκε από τους Γερμανούς αρχικά στη Βιέννη, όπου πέρασε από δίκη, και στη συνέχεια φυλακίσθηκε στην Γερμανία.
Στο γραφείο του, οι Γερμανοί βρήκαν ένα σημείωμα με το οποίο ο Ντερτιλής μέσω του συνεργάτη του Γεωργίου Ριζόπουλου, ζητούσε επαφή με την οργάνωση «Απόλλων», στην οποία ανήκε και η Λέλα Καραγιάννη. Ανακρινόμενος ο Ριζόπουλος, απεκάλυψε ότι το μήνυμα το μετέφερε στον «Απόλλωνα» η Λέλα Καραγιάννη, η οποία και συνελήφθη.[1] Η ιδέα της συνεργασίας «Απόλλωνα» και Ντερτιλή, είχε ξεκινήσει από την Καραγιάννη, η οποία πίστευε ότι τα Τάγματα Ασφαλείας μπορούσαν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε περίπτωση απόβασης των Βρετανών στην Ελλάδα. Στο σημείωμα, ο Ντερτιλής συμφωνούσε στη συνεργασία, και ως όρο της συνεργασίας, ζητούσε ο ραδιοσταθμός του Καΐρου να κάνει μια εκπομπή στην οποίαν να του επιτεθεί και να τον κακολογήσει, γιατί φοβόταν ότι οι Γερμανοί είχαν χάσει την εμπιστοσύνη που του είχαν. Η Λέλα Καραγιάννη δολοφονήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο Δαφνί, μαζί με άλλους 58, πολλοί εκ των οποίων ήταν συνεργάτες της SOE από τις οργανώσεις «Απόλλων», «Υβόννη» και άλλες μικρότερες οργανώσεις πληροφοριών και δολιοφθορών. Μεταξύ των 58 θυμάτων ήταν και δυό πληροφοριοδότες των Γερμανών.".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου