Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

 

17/10/1941. ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΕΡΔΥΛΙΑ!
Στις 17 Οκτωβρίου 1941 οι Γερμανοί δολοφόνησαν 214 κατοίκους των Ανω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών και πυρπόλησαν τα δυό χωριά, ως αντίποινα για το θάνατο Γερμανών στρατιωτών σε ενέδρες κομμουνιστών ανταρτών που αργότερα προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ.
Ήταν η πρώτη παρόμοια τραγωδία στη Μακεδονία, με φυσικούς δράστες τους Γερμανούς και ηθικούς τους κομμουνιστές αντάρτες, οι οποίοι φυσικά δεν εμφανίστηκαν όταν οι Γερμανοί πυρπολούσαν τα χωριά και δοοφονούσαν τους κατοίκους τους.
Η επίσημη ανακοίνωση από την γερμανική διοίκηση της

Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1941, αναφέρει:
«Εις τα βουνά δυτικώς του Στρυμόνος δρα από εβδομάδων μία κομμουνιστική συμμορία απαρτιζόμενη από κατοίκους των πέριξ χωρίων και επιδιδόμενη εις την ληστείαν των πλουσίων χωρικών της περιοχής όπως προσποριστεί χρηματικά μέσα, τη σύλληψιν Ελλήνων αστυνομικών προς αφαίρεση των όπλων των και δι' αυτών τον φόνον Γερμανών στρατιωτών... Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου εδολοφονήθησαν εις θέσιν Λαχανά 2 Γερμανοί στρατιώται και προ ημερών εγένετο απόπειρα εναντίον του γερμανικού στρατού, με αποτέλεσμα το φόνο δύο Γερμανών ναυτών και τον βαρύ τραυματισμόν ενός άλλου εις Καλόκαστρον. Εν συνεχεία διά των παρά του γερμανικού στρατού ληφθέντων μέτρων κατεστράφησαν παρ' αυτού τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια, οι κάτοικοι των οποίων αποδεδειγμένως ανήκον εις την εν λόγω συμμορία τροφοδοτούντες και υποστηρίζοντες ταύτην παντοιοτρόπως»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: