Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949

Ο Κομμουνισμός, όπως τον γνώρισαν στην Ανατολική Ευρώπη, και όπως τον παρουσίασε ένας Έλληνας φοιτητής στη Ρουμανία -ο πατήρ Πέτρος Μινώπετρος- στα χρόνια του Τσεαουσέσκου !

1 Οκτωβρίου 2023. Η ταινία μικρού μήκους «TO BE» (να είμαι, υπάρχω), του Έλληνα σκηνοθέτη Πατήρ Πέτρου Μινώπετρου*, προβλήθηκε χθες στο «Διεθνές Φεστβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου του Βουκουεστίου». Το Φεστιβάλ BIEFF είναι από τα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου.


Η ταινία, γυρίστηκε στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τσεαουσέσκου, και είναι ένας ύμνος της Ελευθερίας και της Αντίστασης του ατόμου στον Κομμουνισμό. Η ταινία έχει μεγάλη βαρύτητα για τους Ρουμάνους και για όλους τους λαούς που βίωσαν το εσωτερικό και το εξωτερικό Γκουλάγκ. Εχει μάλιστα δημιουργηθεί μια μυθολογία για το φιλμ, το οποίον θεωρείται σήμερα cult.

Η προβολή της έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο φεστιβάλ, και πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη τιμή για τον Έλληνα σκηνοθέτη ότι η ταινία του προβάλλεται μαζί με τις σημαντικότερες ταινίες Αβαντ Γκαρντ του Ρουμανικού Κινηματογράφου τα τελευταία 50 χρόνια.
Αυτή ήταν η τέταρτη δημόσια προβολή της ταινίας 40 χρόνια μετά την απαγόρευση και την εξαφάνιση της από το Κομμουνιστικό καθεστώς της Ρουμανίας. Προηγήθηκε η πρώτη προβολή της στις 18 Δεκεμβρίου 2021 στο «International Film Festival Cinemaiubit», πέρυσι στο Φεστιβάλ «Les Films de Cannes a Bucarest» στις 27 Οκτωβρίου 2022 και τώρα στο «Bucharest International Experimental Film Festival».

(*) Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Πατήρ Πέτρος Μινώπετρος, είναι γνωστός από τις επανειλημμένες ομιλίες και συνεντεύξεις του σχετικά με την Γενοκτονία και τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας του Κομμουνισμού από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, και από ομιλίες, συνεντεύξεις και κείμενα σε εφημερίδες και σε ιστότοπους.
https://bieff.ro/en/film/to-be-2/...

Δεν υπάρχουν σχόλια: