Μετά την ιστορική συνάντηση Αράβων-Ισραήλ στη Μαδρίτη το 1991 και τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993 (και στην Τάμπα της Αιγύπτου το 1995), το Ισραήλ αναγνώρισε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ως μοναδικό εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού λαού, ενώ οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να παραιτηθούν από τη χρήση βίας και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.
Παρ' όλα αυτά στη Συνάντηση Κορυφής του 2000, στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Ehud Barak και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, η τελική συμφωνία που είχε προετοιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια, ΔΕΝ επιτεύχθηκε.
Ο λόγος ήταν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν δέχονταν να παραιτηθούν από κάθε άλλη διεκδίκηση σε βάρος του Ισραήλ. Μάλιστα, όταν ο Αραφάτ πιέστηκε να καταργήσει από το Καταστατικό Χάρτη της PLO τη βασική επιδίωξη "καταστροφής" του Κράτους του Ισραήλ, αντιπρότεινε ότι μπορούσε να το... αναστείλει για 10 χρόνια! Αλλά όχι να το καταργήσει...
Δηλαδή το Ισραήλ καλούνταν να υποχωρήσει απ' όλα τα εδάφη που είχε κατακτήσει το 1967 - μετά από Πόλεμο που ΔΕΝ ξεκίνησε το Ισραήλ, τον είχαν ξεκινήσει τότε οι Άραβες εναντίον του - με μόνο αντάλλαγμα να επιτύχει τη σταθερή Ειρήνη από τους ως τότε "εχθρούς" του. Αλλά οι Παλαιστίνιοι ΔΕΝ δέχονταν να παραιτηθούν οριστικά από την διεκδίκηση εδαφών του Ισραήλ, ούτε - πολύ περισσότερο - από τον διακηρυγμένο στόχο τους, να εξαλείψουν το Ισραήλ από τον χάρτη!
Το Ισραήλ κέρδισε τρείς πολέμους, έναντι των Αράβων και επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που κατέκτησε, ζητώντας μόνον οι αντίπαλοί του να παραιτηθούν από το στόχο να το καταστρέψουν!
-- Έδωσε πίσω τα εδάφη στη Χερσόνησο του Σινά που κατέκτησε το 1956.
-- Έδωσε πίσω ολόκληρη τη Χερσόνησο του Σινά που κατέκτησε - ξανά- το 1967.
-- Απεχώρησε μονομερώς από το νότιο Λίβανο.
-- Απεχώρησε μονομερώς και από τη Γάζα.
Κι ακόμα δεν κατάφερε να πείσει τους πολλαπλώς ηττημένους Παλαιστινίους να μην επιδιώκουν την...καταστροφή του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου