Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 

5/4/1943. Φριχτά Εγκλήματα καπετάνιων του ΕΛΑΣ στον Αλμυρό Βόλου!

«...Σε κάθε έναν από τους 4 άνδρες που έπεφτε κάτω, κτυπημένος με σφαίρες από τον «Καραντάου», ορμούσαν αντάρτες τους ΕΛΑΣ με μαχαίρια. Του έκοβαν την καρωτίδα, και του έδιναν μαχαιριές σε άλλα μέρη του σώματος».


Στις αρχές Απριλίου 1943, οι Ιταλοί απεχώρησαν από τον Αλμυρό, πόλη στην οποίαν μεχρι τότε στάθμευαν μεγάλη στρατιωτική δύναμη δύο Ταγμάτων. Η πόλη πέρασε στην «Ελεύθερη Ελλάδα» και στην Εαμοκρατία, και αμέσως έγιναν συλλήψεις «αντιδραστικών», «προδοτών» και «δωσιλόγων». Στις 5 Απριλίου μπήκε στον Αλμυρό μεγάλη δύναμη του ΕΛΑΣ, περίπου 400 αντάρτες, υπό τέσσαρες καπετάνιους με ιδιαίτερα εγκληματική συμπεριφορά, τον Νάκο Μπελή, τον Σωτήρη Μπεγνή («Αίαντα»), τον Γεώργιο Χουλιάρα («Περικλή») και τον Διονύιο Γκουγκούση («Καραντάου»).

Οι καπετάνιοι του ΕΛΑΣ πρώτα επέβαλαν τον νόμο του ΕΑΜ. Άνοιξαν την Αγροτική Τράπεζα και έκαψαν τα αρχεία με τα χρέη των αγροτών. Στους αναγκαστικά συγκεντρωμένους κατοίκους, εκ μέρους της νέας εξουσίας εκφώνησε λόγο ο καπετάν «Περικλής». Μεταξύ άλλων απείλησε «λεπίδι στους προδότες λεγεωνάριους και στους εχθρούς του λαού, τους παπιονάτους της μπουρζουαζίας, που πίνουν σαν βδέλες το αίμα του λαού». Ακολούθησάν οι πρώτες «τιμωρίες». Ο ίδιος ο «Καραντάου» δολοφόνησε εμπρός στα μάτια των συγκεντρωμένων κατοίκων, τους: Μιχαήλ Παπαθανασίου, Δημήτριο Νάστο, Ιωάννη Χριστοδούλου και Στέργιο Κυπαρίσση. Η δολοφονία των τεσσάρων έγινε με πυροβολισμούς, αλλά δεν αρκούσε για τον συρφετο των εγκληματιών που παρουσιάζονταν ως αντιστασιακοί. Σε κάθε έναν από τους 4 άνδρες που έπεφτε κάτω, κτυπημένος με σφαίρες από τον «Καραντάου», ορμούσαν αντάρτες τους ΕΛΑΣ με μαχαίρια. Του έκοβαν την καρωτίδα, και του έδιναν μαχαιριές σε άλλα μέρη του σώματος. Μετά την δολοφονία και την σκύλευση των σορών των τεσσαρων ανδρών, οι αντάρτες διαπόμπευσαν έναν αριθμό νεαρών γυναικών που είχαν κατηγορηθεί για σχέσεις με Ιταλούς. Τις κούρεψαν, και στα μάγουλα τους χάραξαν δύο Π.

Στη Φωτο ο "Καραντάου" είναι όρθιος, ο 4ος από αριστερά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: