Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

 



Συνταξιοδότηση του Νίκου Ανδρικίδη, καπετάνιου της ΟΠΛΑ ατην Αθήνα!



Ο Νίκος Ανδρικίδης, ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, παλιός Ακροναυπλιώτης και λοχαγός του ΕΛΑΣ, 30 3τών το 1944 και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 1944 ήταν επικεφαλής της Πολιτοφυλακής Παγκρατίου, Βύρωνα και Καισαριανής. Τότε το ΚΚΕ τον έστειλε στα Πατήσια σε αντικατάσταση του Ορέστη που είχε δολοφονήσει την Ελένη Παπαδάκη, τον οποίον υποτίθεται ότι εκτέλεσε μαζί με δύο βοηθούς του στην πλατεία Κολιάτσου, αφού πρώτα ΔΗΘΕΝ παραδέχθηκε ότι ήταν πράκτορας των Βρετανών και δολοφόνησε την Παπαδάκη για προβοκάτσια!.


Το κωμικόν της υποθέσεως είναι ότι ο Ανδρικίδης δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια, ΜΟΝΟΝ για την δολοφονία του Ορέστη και δύο βοηθών του, όχι για όλους τους φόνους που είχε κάνει με την οργάνωσή του σε Παγκράτι, Βύρωνα και Καισαριανή. Απολύθηκε από τη φυλακή τον Ιανουάριο 1964. Στις 31 Οκτωβρίου 1986 του δόθηκε σύνταξη 9.600 δραχμών «ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης»!

Στην δίκη του μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο φίλος του Δημήτρη Μυράτ, ο οποίος είπε ότι στα πατήσια δεν έγιναν άλλοι φόνοι μετά την ανάληψη της διοίκησης της ΟΠΛΑ από τον Ανδρικίδη! Οι δύο παρέμειναν φίλοι έως το τέλος του Ανδρικίδη, το 2002.

Αυτή είναι μια επιστολή του Μυράτ προς τον Ανδρικίδη με ημερομηνία 31.12.1978:
`

«Αγαπητέ Νίκο, Χρόνια Πολλά. Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος. Σʼ ευχαριστώ για τη φωτοτυπία. Μόλις ησυχάσω θα σου γράψω περισσότερες λεπτομέρειες για την περιβόητη σύλληψη [της Ελένης Παπαδάκη, φυσικά. Εσωκλείω δύο διπλές προσκλήσεις, που ισχύουν για οποιαδήποτε μέρα, ελεύθερες από κάθε επιβάρυνση. Θα ήταν άδικο να πληρώσης το θέατρο του φίλου σου. Χαίρω που ξέμπλεξες με τα συνταξιοδοτικά.
Γιατί να πάνε τόσοι ωραίοι αγώνες, όπως ο δικός σου και των άλλων παληκαριών, χαμένα; Ακόμα κι ο δικός μου απειροελάχιστος και μηδαμινός σαν Γραμματέα ΕΑΜ θεάτρου;
Τι έφταιξε και βρισκόμαστε πάλι στην ίδια κοινωνική κατάσταση της προμεταξικής περιόδου; Κρίμα!
Με φιλία κι εκτίμησ»η

Δ. Μυράτ

Πηγή: ΠΘ, 20 Οκτωβρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: