Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οταν ο Βενιζέλος ήταν υπουργός πολιτισμού...

Πίνακας αίσχους
Δεν ξεχνάμε οταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και νέος Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού, αγόρασε από ξένο ψευτοκαλλιτέχνη και ανήρτησε σε έκθεσι πολιτισμού στον Πειραιά ένα πρωτοφανή σε αισχρότητα ζωγραφικό πίνακα.

Τι παρίστανε ο ζωγραφικός πίνακας;
 Παρίστανε το Σταυρό, και πάνω από το Σταυρό ένα ανδρικό γεννητικό όργανο, που εκσπερμάτιζε πάνω στο Σταυρό, πάνω στον Εσταυρωμένο!
Η έκθεση πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας
Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε τότε : "45 ημέρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και ενώ αυτή έχει παρουσιαστεί σε πλήθος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και έχει δεχθεί χιλιάδες επισκεπτών, πληροφορήθηκε ότι «στην έκθεση περιλαμβάνεται έργο Βέλγου καλλιτέχνη που προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις ως προσβλητικό του σταυρού, δηλαδή του συμβόλου της Χριστιανικής Θρησκείας". Ενω συνέχίζε λέγοντας οτι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν παρεμποδίζουν την επαφή του κοινου με την ..."σύχρονη τέχνη" συγκεκριμένα:
«Η έντονη συζήτηση που προκλήθηκε τείνει να επισκιάσει την ουσία της έκθεσης και να παρεμποδίσει την επαφή του ευρύτερου κοινού με την σύγχρονη τέχνη» σημειώνει ο υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι «στόχος όμως της έκθεσης Outlook ήταν ακριβώς να είναι αντιπροσωπευτική των διεθνών ρευμάτων και να προκαλέσει το γνήσιο ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για την σύγχρονη τέχνη».
Ακόμα μετά απο μερικές μέρες μία κυρία που εισέβαλε με άγριες διαθέσεις στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων και το απόγευμα στο νέο Μουσείο Μπενάκη -δύο από τους τρεις χώρους της Outloοk- καταστρέφοντας το φωτογραφικό έργο του Θανάση Τότσικα
Η φωτογραφική "σύνθεση" «Χωρίς τίτλο» του Θανάση Τότσικα, με τον ίδιο γυμνό σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον να συνουσιάζεται με ένα καρπούζι...

 
Τότε ο υπουργός πολιτισμού έλεγε  οτι :
"Τα Μέσα Ενημέρωσης, ευθύνονται για τα φαινόμενα βανδαλισμού και λογοκρισίας στην έκθεση σύγχρονης τέχνης Outlook στο Γκάζι.."
Λίγα 24ωρα μετά την συναίνεσή του κ. Βενιζέλου στην αποκαθήλωση πίνακα από την έκθεση, επειδή θεωρήθηκε προσβλητικό για το σταυρό, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα παραπομπής σε μεσαιωνικές πρακτικές, ενώ ισχυρίσθηκε ότι οι αντιδράσεις της κοινωνίας δεν διευθύνονται από την κυβέρνηση και τη θεσμοθετημένη έκφραση της πολιτείας, αλλά από όσους συγκροτούν την επικοινωνιακή πραγματικότητα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: