Η 19η Μαΐου είναι μια ημερομηνία ορόσημο για τον απανταχού Ελληνισμό, αφού τότε τελέστηκε το ολοκαύτωμα των Ποντίων αδελφών, η γενοκτονία των Ποντίων. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1994 ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων που συντελέστηκε από το 1916 ως το 1923 από τους επελαύνοντες Τούρκους, ιδιαίτερα με απόβαση συστηματική στον Πόντο και τις πόλεις Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Αμάσεια και άλλες της μακρινής κοιτίδας του Ελληνισμού από τα χρόνια του Ιάσωνα. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και φέτος κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των Ελλήνων με το οποίο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες στο εξωτερικό να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια των ποντιακών οργανώσεων να ενημερώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και τους οργανισμούς για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με τη συμμετοχή των Ποντιακών Σωματείων Ν. Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί σήμερα η κεντρική επετειακή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή το Βουλευτή New Hampshire των ΗΠΑ, Τομ Κατσαντώνη. Θα ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος. Παράλληλα αύριο Κυριακή 20 Μαΐου στις 10:15 το πρωί θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνού. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης.
Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας: «Οι Τούρκοι πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιστορία τους και να αναγνωρίσουν τα λάθη των προγόνων τους»
Παλεύουν διαχρονικά για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, οι άνθρωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που σήμερα θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας εκδήλωση μνήμης και πορεία στο τουρκικό προξενείο της πόλης. Ο πρόεδρος Γιώργος Παρχαρίδης μαζί με όλα τα μέλη της διοίκησης συντονίζει την προσπάθεια πανελλαδικά που στόχο έχει να σταλεί ένα μήνυμα, ώστε οι Τούρκοι σήμερα να συμφιλιωθούν με την ιστορία τους και να αναγνωρίσουν τα λάθη των προγόνων τους. «Με τους Τούρκους είμαστε φίλοι και θα πρέπει να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής θέλουμε περισσότερο από κάθε άλλον την φιλία με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρχαρίδης μιλώντας στο «Χ», σημειώνοντας βέβαια ότι αυτή η φιλία για επιβιώσει στο διάβα του χρόνου θα πρέπει να στηριχθεί σε γερά θεμέλια, όπως η ιστορική αλήθεια. «Οι σημερινοί Τούρκοι δεν έχουν καμία ευθύνη, δεν τα βάζουμε μαζί τους, εγώ ως πρόεδρος της ελληνικής καρδιολογικής εταιρίας έχω κάνει δύο ελληνοτουρκικά καρδιολογικά συνέδρια αγκαλιασμένος με τους τούρκους καθηγητές και πρόκειται να κάνω ελληνοτουρκικό καρδιολογικό συνέδριο μέσα στην Τραπεζούντα. Εγώ είμαι αυτός που λέει επίσης ότι οι έλληνες ποντιακής καταγωγής μπορούμε να δημιουργήσουμε μια γέφυρα συνεννόησης των δύο λαών και με την γλώσσα, γιατί επικοινωνούμε με την ίδια γλώσσα», τόνισε ο κ. Παρχαρίδης και κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όπως ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας είπε συγνώμη στους Εβραίους για την γενοκτονία, να ζητήσει και αυτός μια συγνώμη. Τέλος ο κ. Παρχαρίδης κατέκρινε την ελληνική πολιτεία γιατί όπως είπε η Παμποντιακή Ομοσπονδία 18 χρόνια τώρα παλεύει για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά η πολιτεία είναι απούσα.
Αντώνης Παυλίδης: διδάκτορας ιστορίας και πρόεδρος του συνδέσμου ποντίων εκπαιδευτικών:
«Ο αγώνας για την αναγνώριση του εγκλήματος θα φέρει τη λύτρωση και στην τουρκική κοινωνία»
Απογοητευμένος από τη στάση της ελληνικής πολιτείας στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «βρίσκεται σε μια κατάσταση ύπνωσης», εμφανίστηκε μιλώντας στο «Χ» και ο Αντώνης Παυλίδης διδάκτορας ιστορίας και πρόεδρος του συνδέσμου ποντίων εκπαιδευτικών. Από την πλευρά της Τουρκίας ο κ. Παυλίδης διαπιστώνει «ενδιαφέρουσες αλλαγές. Υπάρχουν στοιχεία που με γεμίζουν με απαισιοδοξία, για παράδειγμα πριν από 3 χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος και μιλώντας για τον πρόεδρο του Σουδάν ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν μουσουλμάνος να προκαλέσει γενοκτονία. Η φίλη και γείτονα Τουρκία οφείλει να δει την πραγματικότητα, να δει τον εαυτό της στον καθρέπτη, να κατανοήσει ότι αυτό είναι ιστορική πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Έγινε ένα έγκλημα και δεν σημαίνει ότι επειδή το έκαναν οι νεότουρκοι αυτό το έγκλημα πρέπει να διαιωνίζεται και να μολύνεται με το άγος αυτού του εγκλήματος η νέα γενιά της Τουρκίας. Οι δύο λαοί έχουν ένα τεράστιο μέλλον μαζί και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά και δημιουργικά». Ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι ο αγώνας για την αναγνώριση του εγκλήματος θα φέρει λύτρωση και για την τουρκική κοινωνία. Βέβαια τονίζει πως «η άγνωστη αλήθεια μπορεί να προκαλέσει οδύνη στην τουρκική κοινωνία όμως αυτός είναι ο δρόμος της λύτρωσης, αυτός είναι ο δρόμος που θα βοηθήσει τη φίλη και σύμμαχο Τουρκία να πάψει να παράγει ένταση, να πάψει να δημιουργεί αρνητικά ιστορικά γεγονότα». Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας σε αγαστή συνεργασία με τις αδελφές ομοσπονδίες του απόδημου ελληνισμού προχώρησε στην εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής τακτικής μαζί με τους Αρμενίους και Ασσυρίους προτάσσοντας ένα νέο διεθνές μήνυμα: Τρεις Γενοκτονίες – Μία στρατηγική, που αποτυπώνει με σαφήνεια το πλαίσιο διεκδίκησης όλων των εθνικοτοπικών χριστιανικών ομάδων που υπέστησαν τις συνέπειες της πολιτικής εθνοκάθαρσης από την Οθωμανική και Κεμαλική διοίκηση κατά τα έτη 1914 -1923. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου