Της Δωρας Aντωνιου
Κοντά σε μια μεγάλη αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, όσον αφορά τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας βρίσκεται η Ουάσιγκτον, γεγονός που εμμέσως αφορά την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ, που έως τώρα δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα. Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της Eπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κ. Χίλαρι Κλίντον, προσέδωσε στην επικύρωση της Σύμβασης τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την προστασία της οικονομίας και της ασφάλειας των ΗΠΑ.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ΗΠΑ, ως η χώρα με τη δεύτερη σε μήκος ακτογραμμή, ωφελούνται από τις πρόνοιες για την εκμετάλλευση υπεράκτιων ενεργειακών πόρων, ως ναυτιλιακή υπερδύναμη, μπορούν να κερδίσουν από τις πρόνοιες για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, ως μεγάλη εμπορική δύναμη, από τις προβλέψεις για τη διά θαλάσσης διακίνηση αγαθών. Η κ. Κλίντον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων σε δύο σημαντικά νέα δεδομένα: το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και τις νέες περιοχές που ήδη αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από τις όμορες χώρες και την τεχνολογική δυνατότητα που έχουν πλέον αναπτύξει αμερικανικές εταιρείες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να μπορούν να εργάζονται σε μεγάλα βάθη σε θαλάσσιες περιοχές.
Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ, με βάση τα δεδομένα αυτά, αξιολογούν ότι η επικύρωση της Σύμβασης θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Η μεταβολή της αμερικανικής στάσης δημιουργεί νέα δεδομένα και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία, που αρνείται να επικυρώσει τη Σύμβαση, καθώς αυτό θα ακυρώσει αυτομάτως μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, θα βρεθεί ακόμα πιο απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα. Ενδεχομένως, δε, έχοντας επικυρώσει τη Σύμβαση, η Ουάσιγκτον θα μπορεί να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια επί των ζητημάτων που διαρκώς επαναφέρει η Αγκυρα, τροφοδοτώντας την ένταση στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή της αμερικανικής στάσης αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς έρχεται τη στιγμή που, λόγω και των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, αναβαθμίζεται η συζήτηση για κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου