Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012
Αλβανικά ΜΜΕ: "Η Ελλάδα ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο σε αλβανικά ύδατα"
Την Κυριακή στην Πάτρα το σκάφος που θα κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες
Σήμερα, Κυριακή, φτάνει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
Στην Πάτρα θα βρεθεί την Κυριακή και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος.
«Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας» σημειώνει ο κ. Λιβιεράτος.
Ο ίδιος επισημαίνει τις προσπάθειες του Γ.Μανιάτη, αλλά και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.
Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και προσθέτει:
«Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».
"Παρά την ακύρωση της Θαλάσσιας Συμφωνίας οι έρευνες για το πετρέλαιο γίνονται σε αλβανικό μέρος", αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ
Πριν από λίγο καιρό ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel» «αποκάλυψε» ότι είναι έτοιμη η νέα συμφωνία, η οποία δεν επηρεάζει ουσιαστικά την πρώτη, αφήνοντας στην Ελλάδα 200-250 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια θάλασσας και συγκεκριμένα την περιοχή που η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμό για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.
Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας είπαν στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel» πως ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ενδιαφέρον της Ελλάδας για αυτή την περιοχή θα πέσει αν το κόστος για την εξόρυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα είναι υψηλό, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης, εμπειρογνώμονες, λένε ότι στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Κρήτη βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, τα οποία εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια βαρέλια. Οι έρευνες θα καλύψουν συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και είναι οι πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία αιχμής (Geostreamer).
Στο πλοίο θα παρευρίσκονται, διαρκώς, δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η PGS.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αftonomi.gr,http://kostasxan.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου