Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΑΙΝΟΣΕ-COSCO-HP: Tα μυστικά του "mega" ντιλ



Τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία γενικότερα, και όχι μόνο για τις εμπορευματικές μεταφορές, θα σηματοδοτήσει η ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Cosco και της Hewlett-Packard, που επισημοποιήθηκε χθες, με τις ευλογίες του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Πρόκειται για πραγματικό μεγάλο deal, το οποίο θα έχει ωφέλειες τόσο για την Cosco, όσο και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η διοίκηση της οποίας «κυνήγησε» με μεγάλη επιμονή και τελικά πέτυχε να προχωρήσει αυτό που πριν από λίγο καιρό φάνταζε απίθανο. 

Δηλαδή, ο κολοσσός της Hewlett-Packard να επιλέξει το λιμάνι του Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων του για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. 

Η HP έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με το terminal της COSCO στον Πειραιά (PCT) για την εγκατάσταση στην Ελλάδα, έως το τέλος του έτους, σημαντικών δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής της αλυσίδας. Έως τώρα τα προϊόντα της εταιρείας διακινούνταν μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Ωστόσο, η επιλογή του Πειραιά προκρίθηκε για επιχειρησιακούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. 


Μερίδιο από μια πίτα 50 δισ. δολαρίωνΣτο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται η εγκατάσταση στον Πειραιά του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την κεντρική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική, ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ενδεικτικό της σημασίας της συνεργασίας είναι ότι η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HPανέρχεται συνολικά σε 50 δισ. δολάρια, και η μερίδα του λέοντος αφορά την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. 

Λεπτομέρειες για το οικονομικό σκέλος της συνεργασίας δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η σε πρώτη φάση αφορά τη μεταφορά 20.000 κοντέινερ της Hewlett-Packard. Η εταιρεία ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco που διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙ και σύντομα και τον προβλήτα ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, θα συλλέγει τα κοντέινερ, τα οποία με κλειστά τρένα (block train) της TΡΑΙΝΟΣΕ θα διακινούνται προς τον τελικό προορισμό τους. 

Κατά κύριο λόγο, τα τρένα θα μεταφέρουν τα εμπορεύματα στο Sopron, σημαντικό διευρωπαϊκό διαμετακομιστικό σιδηροδρομικό κέντρο στα αυστροουγγρικά σύνορα. 

Στόχος ο υπερδιπλασιασμός των εσόδωνΤα μεγέθη της συμφωνίας ζαλίζουν αν αναλογιστεί κανείς ότι έως σήμερα η υπόθεση εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα είναι μια έννοια μάλλον ξένη. Ο σχετικός τζίρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόλις και μετά βίας φτάνει στα 24 εκατ. ευρώ ετησίως.Στους σχεδιασμούς της εταιρείας είναι ο υπερδιπλασιασμός των εσόδων της από τη δραστηριότητα αυτή την επόμενη διετία. Ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπολογισμοί αναφέρουν πως το σύνολο των εμπορευμάτων που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά καθημερινάμπορεί να καλύψει δυναμικότητα 20 - 40 τρένων

Από τον Ιανουάριο, οπότε εκτιμάται ότι θα δοθεί επιτέλους σε χρήση η εμπορική σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει του λιμάνι του Πειραιά με το Θριάσιο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχεδιάζει την έναρξη εμπορικών δρομολογίων τα οποία σκοπεύει να πυκνώσει σταδιακά, ανάλογα με τη ζήτηση. 

Η λειτουργία της γραμμής Ικόνιο - Θριάσιο ουσιαστικά λύνει τα χέρια της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για τις εμπορευματικές μεταφορές. Αυτά τα 17 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί περίπου στο 1/3 ο χρόνος παράδοσης των εμπορευμάτων (από τις 15 μέρες μόλις στις 5), ενώ διόλου αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το κόστος. 

Οι συμφωνίες «προίκα» για την υπό αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ 
Η δυναμική είσοδος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον χώρο των εμπορευματικών μεταφορών δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η εταιρεία να γίνει ιδιαίτερα ελκυστική για τους υποψήφιους μνηστήρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκρατικοποίησης που σχεδιάζεται για την επόμενη χρονιά. Το δεδομένο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της παρουσιάζει κέρδη και κλείνει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν πρόσβαση στον ελληνικό σιδηρόδρομο. 

Μάλιστα, αν τη συμφωνία με τη HP ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχου μεγέθους, τότε η εταιρεία θα μετατραπεί σε υπολογίσιμο παίκτη στις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Συζητήσεις, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, υπάρχουν και για τη σύναψη συμφωνίας με την κορεατική Hundai, έναν πολύ μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, με πολυσχιδή δραστηριότητα, που μπορεί να έχει μεγάλη συνεισφορά στις εμπορευματικές μεταφορές αν επιλέξει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για την Ευρώπη. 

Cosco: Ο Πειραιάς επίκεντρο της ευρωπαϊκής δραστηριότητας 


Η δραστηριοποίηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θεωρείται, αναμφίβολα, κομβικής σημασίας για την προσέλκυση μεγάλων πολυεθνικών. Μάλιστα, ο Πειραιάς αναδεικνύεται κέντρο της δραστηριότητας των Κινέζων στην Ευρώπη καθώς καταλαμβάνει πλέον τη θέση του μεγαλύτερου κοντέινερ - τέρμιναλ για το 2012, σημειώνοντας αύξηση των διακινούμενων εμπορευμάτων κατά 98,4%.

Την ίδια ώρα, πολύ μικρότερη είναι η αύξηση στο τέρμιναλ της Νάπολης (στο +21,7%), ενώ το κοντέινερ - τέρμιναλ της Αμβέρσας καταγράφει μείωση του διακινούμενου φόρτου κατά 12,6%. 

Η βελτίωση που φέρνει η λειτουργία της γραμμής Ικόνιο - Θριάσιο στα δεδομένα του λιμανιού του Πειραιά αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ελληνικό λιμάνι στην αξιολόγηση της κινεζικής εταιρείας, η οποία σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχρεώνεται σε μεταφόρτωση των εμπορευμάτων που φτάνουν στον Πειραιά σε μικρότερα πλοία, ώστε να προσεγγίσουν άλλα λιμάνια της Ευρώπης και από εκεί να καταλήξουν στον τελικό προορισμό τους. 

ΚΚΕ: ανάπτυξη που φέρνει εξαθλίωση 

Η τριπλή συμφωνία, πάντως, μεταξύ των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Cosco και Hewlett-Packard προκάλεσε και τις πρώτες αντιδράσεις. Η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ανάπτυξη που υπόσχεται ότι θα φέρει ο πρωθυπουργός είναι η ίδια με αυτήν που έφερε η Cosco στο λιμάνι, των μισθών πείνας και της εργασιακής κόλασης. Μόνο αυτήν την ανάπτυξη, που φέρνει εξαθλίωση και ανασφάλεια στους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο, μπορούν να εξασφαλίσουν και τα άλλα κόμματα που αποδέχονται την καπιταλιστική κερδοφορία, ανταγωνιστικότητα και την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. 

Τα λιμάνια και οι υποδομές μπορούν να υπηρετήσουν μια ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων μόνο αν ανήκουν μαζί με όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στον λαό, σε μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, χωρίς τα δεσμά της Ε.Ε. και της πλουτοκρατίας». 

Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: