Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τριάντα χρόνια από την πιο αιματηρή μεταξύ ένοπλων τρομοκρατών και αστυνομικών 

Στη συμπλοκή του Γκύζη οι τρεις αστυνομικοί Γιώργος Δουγένης , Γιώργος Γεώργου και Βασίλης Μπούρας περίμεναν να εμφανισθεί κάποιος «μικροκακοποιός»- όπως πίστευαν τότε οι αξιωματικοί- ο οποίος είχε εγκαταλείψει στην οδό Αμφίκλειας μια κλεμμένη μοτοσικλέτα. Λίγες ώρες αργότερα διαπιστωνόταν ότι ο νεκρός ήταν ο Χρήστος Τσουτσουβής, ο οποίος ήταν ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του ΕΛΑ. 
Ποιος ήταν ο Χρήστος Τσουτσουβής
Γεννήθηκε το 1953. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας έγινε μέλος του ΠΑΚ και εκπαιδεύθηκε στην χρήση όπλων. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1974.[1] Όμως τελικά εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ). Φέρεται να συμμετείχε στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην οποία σκοτώθηκε ο Χρήστος Κασσίμης το 1977, και στη δολοφονία του βασανιστή της χούντας, απότακτου αξιωματικού της Ασφάλειας Πέτρου Μπάμπαλη το 1979. Την ευθύνη για την δολοφονία Μπάμπαλη αρχικά ανέλαβε η «Ομάδα Ιούνης '78», όμως αργότερα αποδείχτηκε ότι πίσω της κρυβόταν ο ΕΛΑ, κάτι που τελικά και ο ίδιος παραδέχθηκε.[2]
Αποχωρώντας από τον ΕΛΑ το 1980, ίδρυσε την «Αντικρατική Πάλη», η οποία δολοφόνησε τον εισαγγελέα Θεοφανόπουλο, ενώ κατηγορήθηκε και για εμπρησμούς. Στις 15 Μαΐου 1985, ο Τσουτσουβής σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας στην οδό Αμφικλείας στου Γκύζη. Πριν πέσει νεκρός ο ίδιος, σκότωσε τρεις αστυνομικούς (Γιώργο Δουγένη, Bασίλη Μπούρα, Γιώργο Γεωργίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: