Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η κυβέρνηση ζήτησε νέα παράταση για τη δόση στο ΔΝΤ! Χάθηκαν και 16,2 δισ. από EFSF, ΕΚΤ
Νέα παράταση ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ, που έπρεπε να αποπληρώσει ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα απόψε και η οποία προέκυψε από την ενοποίηση τεσσάρων δόσεων οι οποίες θα καταβάλλονταν στη διάρκεια του Ιουνίου. Ως αργά χθες τη νύχτα το ΔΝΤ δεν είχε αποσαφηνίσει τη στάση του, όμως αναλυτές θεωρούσαν εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει η Ελλάδα να χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη από το Ταμείο.

Παράλληλα, χθες τα μεσάνυχτα έληξε το δεύτερο πρόγραμμα δανειακής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με αποτέλεσμα η χώρα μας να χάσει οριστικά τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν μεταφερθεί στην έδρα του EFSF στο Λουξεμβούργο και αποτελούσαν «μαξιλαράκι» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και την τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε να εκταμιευθεί για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals) με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Χωρίς πρόγραμμα η Ελλάδα δεν μπορεί να εισπράξει επίσης τα 3,5 δισ. ευρώ από τις εκκρεμείς επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχε η ΕΚΤ.

Ως σήμερα μόνο 12 μη αναπτυγμένα κράτη είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ (Σουδάν, Περού, Λιβερία, Κονγκό, Σομαλία, Παναμάς, Ζάμπια, πρώην Γιουγκοσλαβία, Βιετνάμ, Ζιμπάμπουε, Ιράκ και Γουιάνα). Η μη αποπληρωμή δόσης προς το Ταμείο δεν θεωρείται μεν χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά με βάση τη σύμβαση δανειοδότησης της Ελλάδας από τον EFSF αποτελεί πιστωτικό γεγονός, και ο Μηχανισμός Στήριξης αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει την άμεση επιστροφή των 130,9 δισ. ευρώ που έχει δανείσει στη χώρα μας. Η Ελλάδα επίσης χάνει το δικαίωμα πρόσβασης στη δανειακή βοήθεια του ΔΝΤ. Αν περάσουν 18 μήνες χωρίς να εξοφληθεί η δόση θα ανασταλεί το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, ενώ σε βάθος 24 μηνών ξεκινά η διαδικασία για έξοδο της χώρας από το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: