Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Του Κώστα Ιερίδη
Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «κούρεμα» των collaterals από την Τετάρτη αναμενόταν εδώ και ημέρες, μιας και η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος οικονομικής βοήθειας, αυξάνοντας την ανησυχία των επενδυτών για τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί με επάρκεια τόσο στις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της στο εξωτερικό όσο και στις πληρωμές της στο εξωτερικό.

Η προσφυγή στον ELA έγινε τον Ιανουάριο λόγω των συνεχών εκροών. Η απόφαση αυτή έχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση, καθώς το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,55% (έναντι 0,05% σε απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ)Εξάλλου, η πρακτική αυτή της ΕΚΤ είναι συνηθισμένη σε χώρες που παρουσιάζουν αυξημένο ρίσκο αθέτησης των υποχρεώσεών τους προς τους πιστωτές τους. Τι σημαίνει όμως το «κούρεμα» των collaterals, δηλαδή των ενέχυρων; Πρακτικά, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει από δω και στο εξής να παράσχουν μεγαλύτερη ποσότητα ενέχυρων -τα οποία μπορεί να είναι δάνεια, έντοκα και ομόλογα- ως αντάλλαγμα για τη ρευστότητα ύψους 89 δις. ευρώ που έχει διοχετεύσει η ΕΚΤ σε αυτές.

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν υποθηκεύσει ενέχυρα αξίας 157 δισ. ευρώ. Το «κούρεμα» των collaterals σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα μειωθεί σημαντικά κάτω από τα 100 δισ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών. 

Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA) τον Ιανουάριο λόγω σημαντικής εκροής καταθέσεων που προηγήθηκε το προηγούμενο -του Ιανουαρίου- χρονικό διάστημα αλλά και της τότε απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας για αποσύνδεση του φράγκου από το ευρώ.

Οι τράπεζες προσφεύγουν στον ELA όταν δεν μπορούν να να αντλήσουν κεφάλαια από τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ (π.χ. Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης). Η οικονομική επιβάρυνση αυτής της απόφασης είναι μεγάλη, η λήψη ρευστότητας μέσω του ELA κοστίζει περισσότερο (επιτόκιο 1,55%, έναντι 0,05% απευθείας από την ΕΚΤ).

Υπενθυμίζεται ότι λόγω μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του δεύτερου πακέτου στήριξης ο Μάριο Ντράγκι είχε αποφασίσει να εξαιρέσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) στερώντας έτσι πολύτιμα κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: