Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Στην Αθήνα τα σχέδια του αρχιτέκτονα για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου ναού στο «Σημείο Μηδέν» της Ν. Υόρκης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Οταν ολοκληρωθεί, θα είναι μια αχτίδα Ορθοδοξίας μέσα στο νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, εκεί όπου χτυπά η καρδιά των επιχειρηματικών συναλλαγών της Νέας Υόρκης. Ο νέος ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου (το παλιό κτίριο του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς με την κατάρρευση του Νότιου Πύργου το 2001, με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου) αρχίζει σιγά σιγά να ορθώνεται στο ανατολικό άκρο του νέου Πάρκου Ελευθερίας.
Αυτό το εθνικό ιερό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας (είναι υπό κατασκευή και τον περασμένο Αύγουστο μπήκαν τα πρώτα μπετά), που υλοποιείται από τα «μαγικά» χέρια του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, παρουσιάζει η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, που εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ στο κεντρικό κτίριο του οργανισμού, στην οδό Κουμπάρη.

Σχέδια, μακέτες, υδατογραφίες αλλά και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο «Santiago Calatrava. Η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο ''Σημείο Μηδέν''», για τις ανάγκες της οποίας μάλιστα ο φημισμένος αρχιτέκτονας χθες έδωσε μια διάλεξη παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές του έργου του. Ενός έργου που έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε ο ναός να είναι ένα μέρος ανοιχτό για προσευχή και περισυλλογή για όλο τον κόσμο.

Στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει καρέ καρέ την πορεία της μελέτης που επιμελήθηκε ο Σαντιάγκο Καλατράβα μέσα από σχέδια αλλά και υδατογραφίες του ίδιου. Σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι τρεις μακέτες, με πλέον εντυπωσιακή εκείνη του ναού του Αγίου Νικολάου. Το κτίσμα, όπως διαπιστώνει κανείς, απαρτίζεται από τέσσερις μεγάλους πεσσούς, καλυμμένους από πέτρα, ενώ ο τρούλος είναι κατασκευασμένος τόσο από πέτρα όσο και από γυαλί, ώστε να φωτίζεται από μέσα. Την νύχτα, δε, όλη η πρόσοψη του ναού θα φέγγει δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση με τη συμπαγή μάζα των πεσσών.

Μάλιστα, τα 40 ελάσματα που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του τρούλου είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζουν τους 40 φεγγίτες που έχει και ο μοναδικός ναός της Αγιά-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.
Ως γνωστόν, άλλωστε, ο Σαντιάγκο Καλατράβα για τη δημιουργία του εν λόγω θρησκευτικού ιερού μελέτησε πολλές εκκλησίες τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό, έχοντας ως βασικό πρότυπό του την Αγια-Σοφιά, ενώ δεν λείπουν και οι επιρροές από τη Ροτόντα (Αγιος Γεώργιος) της Θεσσαλονίκης αλλά και από τον Αγιο Σωτήρα στη Χώρα Τουρκίας.
Μάλιστα, μέσα στο κτίσμα θα υπάρχουν και δύο μη τελετουργικοί χώροι, μία αίθουσα Πένθους (από την οποία θα μπορεί κανείς να βλέπει τη δυτική όψη του Πάρκου Ελευθερίας και το Μνημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου) αλλά και μία αίθουσα συγκεντρώσεων.

«Ο σχεδιασμός του ναού θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις παραδόσεις και το τελετουργικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα» σχολίασε ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος έλαβε την άδεια για την ανοικοδόμηση του ναού ύστερα από μακρές και πολύχρονες διαπραγματεύσεις με τη λιμενική Αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι.
* Info: Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 25 Οκτωβρίου.
Με αριθμούς
Ο νέος ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου θα ορθώνεται σε επίπεδο περίπου εννέα μέτρων πάνω από αυτό του δρόμου, λίγο ψηλότερα από το φύλλωμα των βελανιδιών του μνημείου.
Το κόστος κατασκευής του φτάνει τα 35.000.000 δολάρια.
Υπολογίζεται ότι ο ναός θα είναι έτοιμος το Πάσχα του 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: