“Oτιδήποτε τεθεί προς αλλαγή στα Βαλκάνια να είναι μέσα και ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου”
του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…
Παρουσία εκατοντάδων Βορειοηπειρωτών πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου οι κεντρικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914).

Ο κ. Κυριακού περιέγραψε τις συνθήκες που οδήγησαν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να ξεσηκωθούν τον Φεβρουάριο του 1914 κατά της απόφασης των Μεγάλων Δυνάμεων, με την οποία η ιδιαίτερη πατρίδα τους αποδόθηκε στο νεοσύστατο τότε αλβανικό κράτος, παρά το γεγονός ότι είχε απελευθερωθεί ένα χρόνο πριν από τον Ελληνικό Στρατό κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.
Σε κατάσταση τρόμου ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός
Επίσης μίλησε συνοπτικά για την κατάσταση τρόμου που βιώνει έως και σήμερα ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός από τις αλβανικές αρχές με αποκορύφωμα την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Στην συνέχεια διαβάστηκε ένα ποίημα – θρήνος αφιερωμένο στον Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα από τον συγγραφέα Γεώργιο Καραμαδούκη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπος Καραθάνος, του αρχαιότερου βορειοηπειρωτικού σωματείου (έτος ίδρυσης 1920), το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο τις κεντρικές επετειακές εκδηλώσεις για τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αλβανία με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γείτονος Έντι Ράμα περί συζήτησης για αλλαγή συνόρων.
Η Β. Ήπειρος είναι το τελευταίο έδαφος με γηγενή ελληνικό πληθυσμό

«Ο Μακεδονικός Αγώνας ξεκίνησε το 1904, λίγα χρόνια μετά την μεγάλη ήττα του 1897, όταν ένας Παύλος Μελάς θυσιάστηκε και αυτή η θυσία του έγινε κύμα, έγινε φωτιά που απελευθέρωσε τη Μακεδονία. Η θυσία του Κωνσταντίνου Κατσίφα μπορεί να γίνει φλόγα, όπως έχει ξεκινήσει να γίνεται. Αλλά πρέπει εμείς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να μείνουμε ενωμένοι, αποφασισμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κάνοντας ιστορικούς παραλληλισμούς ανάμεσα στο Μακεδονικό και το Βορειοηπειρωτικό.

Ακολούθησε πορεία μέσω της οδού Σταδίου, με προπορευόμενη την φιλαρμονική του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και μέλη του Συλλόγου Διβριωτών Β. Ηπείρου με παραδοσιακές ηπειρώτικες ενδυμασίες, προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγιναν καταθέσεις στεφάνων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου