Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Tαραχές στην ΕΣΣΔ



Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Κομμουνιστών (οποιανδήποτε χώρας) είναι ότι χτίζουν το σύστημά τους με διάκριση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των ανθρώπων. Έτσι ήταν και στην ΕΣΣΔ. Ενώ και οι δύο εφημερίδες και τηλεόραση εκείνης της εποχής αναφέρανε για την "καλή ζωή στην σοβιετική χώρα”, εδώ και εκεί υπήρχαν ταραχές από τους ανθρώπους, που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Αλλά τους εκτελούσαν ή τους συλλαμβάνανε ως «εχθρούς».

1961 - Μούρομ, Ρωσία. Η αστυνομία ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν εργαζόμενο από το εργοστάσιο Ορδζονικίντζε. Ως απάντηση, περισσότεροι από 1500 εργαζόμενοι καταλαμβάνουν με βία το κτίριο της αστυνομίας. Η εξέγερση κατεστάλη, αρκετοί άνθρωποι εκτελέστηκαν.
Στις 25 Αυγούστου, στην περιφέρεια του  Βλαντίμιρ, στους τοίχους των κτιρίων εμφανίστηκαν συνθήματα  «θα πάρουμε εκδίκηση για τους χαμένους στο Μούρομ» και «Κομμουνιστικό καθεστώς φύγε. Νέοι Φύλακες». Στην εξέγερση συμμετείχαν περίπου 300 άτομα. Η αστυνομία πυροβόλησε άοπλο πλήθος, 4 νεκροί. Αργότερα, ένοπλο τάγμα του Υποστράτηγου Κορζένκo κατέστειλε την εξέγερση.


1962. - Νοβοτσερκάσκ, Ρωσία. Λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης των τιμών των τροφίμων, ξεσηκώθηκε ο κόσμος στο Νοβοτσερκάσκ. Οι στρατιωτικές μονάδες μπήκαν στην πόλη. Κατά τη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 90 τραυματίστηκαν. 105 άτομα καταδικάστηκαν σε 10-15 χρόνια φυλακής, 7 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Αργότερα, στα απομνημονεύματά του, ένας από τους ηγέτες του κομμουνιστικού έγραψε: «... οι απαιτήσεις και η δυσαρέσκεια των εργαζομένων ήταν εντελώς δικαία."
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους οι εργαζόμενοι του εργοστάσιου "Τσερνισέβσκι" στη θάλασσα του Οχότσκ απαίτησαν αύξηση των μισθών. Αλλά τιμωρούνται με βίαιη καταστολή.
Κατά την ίδια περίοδο, απεργούσαν οι εργαζόμενοι της Ουκρανίας, δηλαδή του Ντόνετσκ, του Αρτέμιβσκ, του Κραματόρσκ. Στην Οδησσό λιμενεργάτες αρνήθηκαν να φορτώνουν τα τρόφιμα που θα έφευγαν στην Κούβα, αιτιολογώντας πως οι ίδιοι δεν έχουν τι να φάνε.

1963 - Σουμγαίτ, Ρωσία. Εξέγερση 600 ατόμων που διαρκεί 3 ημέρες. Κατά την καταστολή της σκοτώθηκαν 4 άτομα.

Κριβί Ριγκ, Ουκρανία: ταραχές στη διαδήλωση στις 7 Νοεμβρίου, κριτική εναντίον του Στάλιν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε όπλα, υπήρχαν πολλοί τραυματίες.

1964 - Μπρόννιτσι
. Ίδιος ο λόγος. Η αστυνομία σκότωσε έναν άνδρα. Οι αντάρτες εισέβαλαν στο κτίριο της αστυνομίας.
Σταυρούπολη, Ρωσία. Περίπου 700 αντάρτες κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα και έκαψαν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας. Στην πόλη ξεκίνησε στρατιωτική εξέγερση, οι οργανωτές της εξέγερσης συνελήφθησαν.

1967 - Τσικμέντ, Καζακστάν. Σε ένα αστυνομικό τμήμα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θάνατο ένας οδηγός από το πάρκο αυτοκινήτων της πόλης. Οι εξοργισμένοι εργαζόμενοι κατέλαβαν και έκαψαν περιφερειακά αστυνομικά τμήματα της πόλης. Υπήρξε μια προσπάθεια κατάληψης της φυλακής, άνοιξαν πυρ εναντίον του λαού. 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Αργότερα, 13 άτομα καταδικάστηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερις σε θάνατο.

1967 - Στεπανακερτ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). 2000 άτομα είχαν εξοργιστεί από τις επιεικείς ποινές για τους εγκληματίες που σκότωσαν ένα αγόρι. Απομόνωσαν τους δράστες από την συνοδεία και τους έκαψαν ζωντανούς. Με την ένοπλη διάλυση της εξέγερσης υπήρχαν θύματα.
Σύνταξη, μετάφραση: Άννα Μανιάτη
Πηγή: 12

Δεν υπάρχουν σχόλια: