Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα

20 - 05 -2019


Σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίωνστη Δράμα, παραμονή της 19ης Μαΐου. Τη διοργάνωση της τελετής είχαν αναλάβει τα ποντιακά σωματεία της πόλης με την υποστήριξη του Δήμου Δράμας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Δημοτικό Κήπο, προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης.

Πολλά μέλη ποντιακών συλλόγων, φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας λάβαρα των σωματείων τους, παρευρέθηκαν τιμητικά δίπλα στο τρίπτυχο μνημείο, που παρουσιάζει όλη την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος μαζί με δύο νέα παιδιά.

Το μνημείο παρουσιάζει μέσα από τρεις ανάγλυφες παραστάσεις το μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου. Στο κέντρο μια μαρμάρινη πλάκα σε σχήμα φλόγας και από κάτω μια μάνα, με το παιδί της αγκαλιά, συμβολίζουν την αισιοδοξία και τη συνέχιση του αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η αριστερή παράσταση είναι αφιερωμένη στην προσφυγιά και απεικονίζει τους Ποντίους που εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες, ενώ η δεξιά δείχνει την ωμή πραγματικότητα της Γενοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: