ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Πώς οι «Πυρήνες της Φωτιάς» θα βρεθούν εκτός φυλακής
16-06-2019
Οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ενέργειες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αποφυλακίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σεπτέμβριος 2009-Ιούλιος 2019. Υστερα από δέκα χρόνια δράσης και σύλληψης άνω των 100 ατόμων που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στις περίπου 250 ενέργειές της, τα τελευταία τέσσερα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ενδέχεται, σύμφωνα με δικαστικές και αστυνομικές πηγές, να πάρουν αποφυλακιστήριο μετά τη συγχώνευση των ποινών τους, στα τέλη Ιουλίου.
Τουλάχιστον επτά κατηγορούμενα μέλη της «Συνωμοσίας» αποφυλακίστηκαν τους τελευταίους μήνες. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως εννέα έγκλειστοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις θα παραμείνουν σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Πέντε κατηγορούμενοι της «17 Νοέμβρη», δύο μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», ένας «ποινικός» που συνεργάστηκε μαζί τους και ένας «μπαλαντέρ» τρομοκράτης, όπως τον χαρακτήριζαν στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου είναι οι μοναδικοί που θα παραμείνουν στις φυλακές έως τα τέλη του καλοκαιριού.
Οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ενέργειες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αποφυλακίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εκμεταλλευόμενοι τη χρονική επέκταση των «αποσυμφορητικών διατάξεων» του νόμου Παρασκευόπουλου για την υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων. Επίσης πολλοί κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ίδια τρομοκρατική οργάνωση έλαβαν ταυτόχρονα… εορταστικές και τακτικές άδειες, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του ίδιου νόμου.
Νομικό δικαίωμα
Το ίδιο θα γινόταν με τέσσερα ακόμη έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής επωνυμίας, ωστόσο η εκκρεμοδικία για την απόπειρα εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο που σχεδίασε η Πόλα Ρούπα, αναφέροντας ότι σε αυτή την «πτήση ελευθερίας» θα επιβιβάζονταν και μέλη της «Συνωμοσίας», αποτέλεσε την αιτία άρνησης άδειας και σε αυτούς. Η δίκη αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και ο εισαγγελέας έχει προτείνει την απαλλαγή τους από τη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι κατηγορούμενοι έχουν συμπληρώσει περίπου 8,5 χρόνια φυλάκισης και με τη συγχώνευση των ποινών, πολύ πιθανόν θα έχουν, βάσει νόμου, το δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης. Οι αποφυλακίσεις των προηγούμενων μηνών αφορούσαν σε τρία άτομα, που είχαν συλληφθεί το 2010 σε Νέα Σμύρνη και Αγρίνιο, τρία ακόμη που είχαν συλληφθεί σε τυχαίες συναντήσεις με αστυνομικούς και ένα από την πρώτη «φουρνιά» της ονομαζόμενης γιάφκας του Χαλανδρίου. Οι πρώτοι τρεις την άνοιξη του 2018 είχαν προβεί σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την άδικη ποινική τους μεταχείριση. Εορταστικές άδειες είχαν πάρει πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση, δύο που είχαν κατηγορηθεί για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, ένας για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, ο γνωστός ως «τοξοβόλος» του Συντάγματος, ο οποίος πρόσφατα απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας και μία γυναίκα που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο σχέδιο «Γοργοπόταμος», για την ανατίναξη του εξωτερικού μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού, μαζί με τον ελεύθερο τότε Χριστόδουλο Ξηρό.
Ο… αφοπλισμός
Την άνοιξη του 2018 είχαν φθάσει πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης πως η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενδέχεται να ανακοίνωνε το τέλος της δράσης της, μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου ενεργειών της. Οι σχετικές «διαβιβάσεις» ανέφεραν μια πρόθεση… ανακωχής και αφοπλισμού της οργάνωσης. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έβλεπαν με εξαιρετική επιφύλαξη αυτή την πρόθεση μελών της «Συνωμοσίας» και εκτιμούσαν πως ήταν ένα «κόλπο», μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης εκπαιδευτικών και τακτικών αδειών στα μέλη της, τις οποίες, παρότι δικαιούνταν βάσει του σχετικού νόμου, δεν έπαιρναν.
Σχετικά με την παραπάνω πρόθεση φαίνεται να υπήρχε διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ηγετικά μέλη της «Συνωμοσίας» και πρώην που είχαν αποστασιοποιηθεί. Κάποια από αυτά τα κατηγορούμενα μέλη υποστήριζαν πως ο κύκλος της οργάνωσης έκλεισε και ότι «τα όπλα θα σιγήσουν και ότι προσφέρουν κλάδο ελαίας!».
Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαιναν πως πολλά από τα μέλη της οργάνωσης έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ της Αθήνας και έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, οι οποίες εμποδίζονταν από τη νέα δικογραφία που είχε σχηματιστεί εις βάρος τους για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο, στις αρχές του 2016, που είχε οργανώσει η Πόλα Ρούπα, κάτι που πλέον δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο ακόμη και για την αποφυλάκισή τους. Αυτή η υπόθεση ωστόσο είχε αποτελέσει αιτία σύγκρουσης ανάμεσα σε «Επαναστατικό Αγώνα» και «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» καθώς εμπόδιζε τα σχέδια των δεύτερων για εξόδους από τις φυλακές. Στο μεταξύ, όπως παρατηρούσαν στελέχη που έχουν ασχοληθεί με τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης, τα μέλη της χρησιμοποιούν οτιδήποτε θα μπορούσε να διευκολύνει την παραμονή τους στις φυλακές και την επιτάχυνση του χρόνου εγκλεισμού, καθώς οι περισσότεροι επεδίωκαν να μεταβούν σε αγροτικές φυλακές ή στους φούρνους του Κορυδαλλού, όπου η «μία μέρα μετράει για τρεις»…
Το περίεργο με την απόδραση του «Τοξοβόλου»
Η περίπτωση της απόδρασης του «Τοξοβόλου», σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι παράξενη καθώς ο κατηγορούμενος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, τον επόμενο χρόνο, με τις συγχωνεύσεις των ποινών, θα αποφυλακιζόταν. Ωστόσο, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας από την Εισαγγελία, που αφορά τη διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού στις 24 Φεβρουαρίου 2018, φέρεται να κλήθηκε σε απολογία κατηγορούμενος για συμμετοχή σε στάση στις φυλακές. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο «φόβος» πιθανής επιμήκυνσης του εγκλεισμού και οι τελευταίες αρνήσεις αδειών αποτέλεσαν αφορμή για τον «Τοξοβόλο» προκειμένου να αποδράσει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου