Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

Κόκκινη Τρομοκρατία. Απόφαση Σύλληψης «Αντιδραστικών»!

Τον Οκτώβριο του 1943 τα μέλη του «στενού γραφείου» της Ε΄ Υποτμηματικής του ΕΑΜ της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, όλοι με ψευδώνυμα, συνέρχονται και αποφασίζουν να συλλάβουν και να προβούν σε οιανδήποτε ποινή κρίνουν απαραίτητη αν αντιδράσουν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 ιατροί, ένας γεωπόνος, ένας γεωπόνος, ένας έμπορος και ο Αρχηγός των Προσκόπων. Οι υπόλοιποι 12, αφού δεν ταυτοποιούνται, υποθέτω ότι θα ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι.
Προσέξτε την ημερομηνία, στη Λακωνία δεν υπήρχε καμία αντίθετη κίνηση ή οργάνωση, πλην ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Έτσι μπορώ να υποθέσω με μεγάλη πιθανότητα να είμαι ακριβής ότι το μόνο πιθανό «έγκλημα» των 17 θυμάτων ήταν άρνηση να συνταχθούν με το ΕΑΜ, ίσως και καμιά λέξη κριτικής για τα έργα του!

Το Πρακτικό

«Πρακτικά στενού γραφείου Υπο/ματικής της 25/10/43
Το στενό γραφείο υπ/ματικής εκ των Γραμματέως Ε΄ Αλέξη, του Πολιτικού καθοδηγητού7ου Τάγματος Σωκράτη και Βαγγέλη Γεν. Επιμελητού, συνήλθον εκτάκτως, ώραν 9 και μισή μ.μ. κατόπιν της επικινδύνου καταστάσεως που εδημιουργήθη εξ αιτίας των κινήσεων των αντιδραστικών του χωριού Εβ1 και άλλων και της διατυπωθείσης απειλής προς εκτέλεσιν εαμιτών, διαλύσεως εφ. Στρατού και πράξεων χαφιεδισμού και αφού διεπίστωσε ότι υφίστατο πράγματι κίνδυνος διενεργείας τοιούτων πράξεωνεις βάρος της οργανώσεως Ε.Α.Μ. έλαβε τα κάτωθι έκτακτα μέτρα.
Α) Απεφάσισε την διενέργειαν συλλήψεων των εξής αντιδραστικών
1) Ιατρού Κορφιάτη Ιωάννου, 2) Βασιλείου Παπθεοδώρου, 3) Αλέκου Εξαρχάκου,4) Ηλία Βενετσανάκου, 5) Δημητρίου Καλκανδή, 6) Ντίνου Κορωναίου, 7) Ιωάννου Παπαδάκη, 8)Τάσου Κουρμπέλα, 9) Πέτρου Καλκανδή, 10) Θεοδώρου Κουρμπέλα, 11) Θεοδώρου Εξαρχάκου, 12) Γεωργίου Εξαρχάκου, 13) Δημητρίου Αντ.Παπαδάκη,14) Μισερλή Ιατρού, 15) Καρκάλα γεωπόνου, 16)Γκουβέρη εμπόρου και 17)του Αρχηγού της Σ.Ε.Π.
Η εκτέλεσις διατίθεται εις τον Γραμματέα της Υπ/ματικής και πολιτικόν καθοδηγητήν 7ου Τάγματος Σωκράτην. Οι ανωτέρω εξουσιοδοτούνται να προβούν εις αντίποινα αυστηρότατα οιασδήποτε μορφής κρίνουν απαραίτητα προς αντιμετώπισην οιασδήποτε αντιδράσεως ή αντιποίνων κατά την διενέργειαν των συλλήψεων.
Ο Γραμματεύς της Ε΄ υπ/ματικής
Αλέξης» (Η γραμματική είναι του πρωτότυπου)
(ΥΓ/το ίδιο «στενό γραφείο συνήλθε στις 11 Νοεμβρίου 1943 και απεφάσισε άλλες 6 συλλήψεις αντιδραστικών. Φυσικά, είμαι βέβαιος ότι μέχρι τον Αύγουστο του 1944 θα συνεδρίασαν αρκετές ακόμη φορές).
Ευχαριστώ τα Μέλη και τους Φίλους για την προβολή της Ομάδος στους Φίλους σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: