Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Αριστεροφασιστικό Καθεστώς

Η λογοκρισία του όχλου και η ταινία «Ελένη»



12-02-2021 Ηλίας Ψυχογιός

Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχάσει τις θεσμικές και μη προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τα ΜΜΕ. Άλλωστε και η ενημέρωση είναι ένας «αρμός της εξουσίας» ο οποίος έπρεπε να ελεγχθεί

Πραγματικά έχουν καταντήσει βαρετά τα λογύδρια με τα άνευ ουσίας επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί «κρατικής λογοκρισίας» από την Κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, το οποίο προσφάτως ψηφίστηκε από τη Βουλή.


Άλλωστε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, η οποία είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διαπραγματευτεί με την ΕΕ. Συνεπώς, η παρούσα κυβέρνηση απλώς ολοκληρώνει πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασυρμένη από το γενικότερο αντιπολιτευτικό vertigo, η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να ψηφίσει ακόμα και δικά της νομοθετήματα. «Αποκηρύσσει» δηλαδή, και κοινοβουλευτικά, τα δικά της νόμιμα «τέκνα».

Πληκτικότερο όλων δε κατάντησε και το επιχείρημα περί «πετσωμένων» και ελεγχόμενων ΜΜΕ. Οποιοσδήποτε άλλος, εκτός από αυτόν που προσεδαφίστηκε στην Ελλάδα προερχόμενος από άλλον πλανήτη τους τελευταίους 18 μήνες, διαβάζοντας τις παθιασμένες ανακοινώσεις υπέρ της «πολυφωνίας» τις οποίες εκδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί καν να χαμογελάσει, έστω και πικρόχολα.

Αφού κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχάσει τις σκηνές με τους υποψήφιους καναλάρχες, που βρίσκονταν «εσώκλειστοι» κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού «Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του το «Ινστιτούτο της Φλωρεντίας» και τις τέσσερεις άδειες που έλεγε ότι «χωρούν» στο τηλεοπτικό φάσμα. Άλλωστε, δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι το ψηφιακό φάσμα έχει ουσιαστικά απεριόριστο εύρος. Αφού δεν βόλευε το αφήγημα Τσίπρα-Παππά-“WhiteHouse”, ποιος το @@@εί και το φάσμα;

Κανείς γνωστικός άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχάσει «τα βοθροκάναλα» του Παύλου Πολάκη, το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ, τις συλλήψεις εκδοτών και διευθυντών εφημερίδων μέσα στη νύχτα…

Ούτε να ξεχάσει, φυσικά, γίνεται το λαϊκό δικαστήριο που στηνόταν στην ΕΡΤ από το πρωί ίσα με το βράδυ.
Αυτός πιθανότατα ήταν και ο λόγος που τα ποσοστά ακροαματικότητας της κρατικής τηλεόρασης ήταν αντίστοιχα με τη βαθμολογία εισόδου στο μαθηματικό Σάμου στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις: Κοντά στο 3!

Η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ επί ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε όμως μόνο στα μέσα ενημέρωσης. Οι λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε ανώτατης δικαστού, η οποία είχε αντιταχθεί στο νόμο Παππά, δικαστής ούσα του ΣτΕ, είχαν βρει, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, τη θέση τους σε στις σελίδες φίλα προσκείμενων προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ενημέρωσης.

Και αυτό ήταν ο «θεσμικός» τρόπος παρέμβασης προς κατάληψη των «αρμών της εξουσίας», αφού η εξωθεσμική παρέμβαση στην ελευθερία του τύπου, της έκφρασης, ακόμα και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, δεν γεννήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτοι διδάξαντες, οι οποίοι συσπειρώθηκαν μαζικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.
Υποθέτω ότι λίγο πολύ θυμόσαστε τι εστί ελευθερία του τύπου με «αυριανισμό», μονταρισμένες φωτογραφίες, ακόμα και… επιθέσεις σε κινηματογράφους.

Και υποθέτω ότι θυμάστε επίσης πως οι σπασμένες βιτρίνες και οι ξυλοδαρμοί, όταν ορισμένες αίθουσες προσπάθησαν να προβάλουν την ταινία «Ελένη», έλαβαν χώρα επί διακυβέρνησης της πραγματικής «πρώτης φοράς αριστερά» το μακρινό 1985.

Κι αυτό επειδή η συγκεκριμένη ταινία, αφηγείται περιστατικά του Εμφυλίου και από την μεριά άλλη μεριά, αυτή «της επαράτου δεξιάς», και με τη δύναμη της εικόνας, απλώς αμαύρωσε το αφήγημα της πάντα «καλής αριστεράς» που μόλις είχε ξεκινήσει να χτίζεται λίγο μετά την μεταπολίτευση. Αυτόν ακριβώς τον καθαγιασμό της αριστεράς που οδήγησε μερικά χρόνια αργότερα στην «πρώτη φορά αριστερά», η οποία παραλίγο να γίνει και «τελευταία φορά δημοκρατία».

Συνεπώς, αυτοί που «είχαν την κυβέρνηση, αλλά – ευτυχώς - όχι και την εξουσία», λογικό είναι να επιθυμούν και «τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας» και να θεωρούν τη δικαιοσύνη ως «θεσμικό εμπόδιο».

Για να είμαστε όμως απολύτως ξεκάθαροι μεταξύ μας, μήπως οι συγκεκριμένοι Δεν «δικαιούνται διά να ομιλούν», καταπώς έλεγε και ο Μένιος Κουτσόγιωργας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση;

Γι’ αυτό, τουλάχιστον μέχρι η ΕΡΤ ή οποιοδήποτε άλλο κανάλι αποφασίσει να τολμήσει, στο ακόλουθο link όποιος επιθυμεί μπορεί να δει ολόκληρη την ταινία «Ελένη»…

Eleni [1985] by CBS Productions - Full Movie Complete W/ Greek Subtitles - YouTube

πηγη:Η λογοκρισία του όχλου και η ταινία «Ελένη» (βίντεο) (lawandorder.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: