ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ..
16-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1944 ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΤΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΛΑΣΙΤΗ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΕΥΘΥΜΙΟ ΖΟΥΛΑ.
Μετά τη λήξη του διμέτωπου αγώνα, τον οποίο μόνη η Ελλάδα τόλμησε και διεξήγαγε, εναντίον της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας(1940-1941), επικράτησε η τριπλή κατοχή της χώρας από τα στρατεύματα της Γερμανίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας. Παρά την πείνα και τη δυστυχία η Ελλάδα έστειλε τα παιδιά της για συνέχιση του αγώνα κατά του εχθρού στα βουνά της και στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Από τις πρώτες ημέρες της κατοχής το ΕΑΜ-ΚΚΕ στράφηκε εναντίον κάθε αγνού πατριώτη Έλληνα και αντιδρούσε στη συγκρότηση και ανάπτυξη Εθνικών Ομάδων. Στην περίπτωση που δεν υποτάσσονταν στον ΕΛΑΣ, τον στρατιωτικό βραχίονα του ΕΑΜ-ΚΚΕ, αυτός επιτίθετο και διέλυε τις συγκροτούμενες Εθνικές Ανταρτικές Οργανώσεις, με τον σκοπό να παραμείνει κυρίαρχος της κατάστασης και το ΚΚΕ, που κυριαρχούσε, να καταλάβει την εξουσία μετά την απελευθέρωση και να οδηγήσει τη χώρα στον κομουνιστικό παράδεισο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες συγκροτήθηκε και έδρασε στην περιοχή της Ρούμελης το θρυλικό 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων Ανταρτών υπό τον αείμνηστο Συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό, Φιλελεύθερο και αγνό πατριώτη. Το 5/42 Σύνταγμα προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες στον εθνικό αγώνα, γιατί:
1. Με τις επιθετικές του ενέργειες κατά των κατοχικών στρατευμάτων επέφερε σ΄αυτά σημαντικές απώλειες σε προσωπικό και ζημιές σε μέσα και υλικά.
2. Εξύψωσε και διατήρησε το εθνικό φρόνημα του Ελληνικού Λαού στην περιοχή κατά τη διάρκεια της κατοχής.
3. Με τους αμυντικούς αγώνες και τις θυσίες του κατά του ΕΛΑΣ(ΕΑΜ-ΚΚΕ) απογύμνωσε στα μάτια του Ελληνικού Λαού και όχι μόνο τους ύπουλους σκοπούς του ΚΚΕ για κατάληψη της εξουσίας, μετά την επικείμενη απελευθέρωση, και πρόσδεση της Ελλάδας στο διεθνή κομουνισμό.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ 5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΖΩΝΩΝ.
Την 25η Μαρτίου 1943 αφίχθηκε στην περιοχή της Άμφισσας ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός και αμέσως άρχισε τις επαφές του με αρχηγούς τοπικών Ομάδων Ανταρτών και μόνιμους Αξιωματικούς με σκοπό τη συγκρότηση ένοπλου ανταρτικού τμήματος. Έτσι την 20η Απριλίου 1943 στη τοποθεσία Λυκοχορός Βουνιχώρας, εκεί ψηλά στις ελεύθερες κορυφές της Γκιώνας, στήθηκε η κυανόλευκη και έγινε η επίσημη τελετή της ορκωμοσίας των αξιωματικών και ανταρτών του Συντάγματος, παρουσία Άγγλων συνδέσμων και κατοίκων της περιοχής. Ο Ψαρρός μετά την ορκωμοσία προσφώνησε τους αξιωματικούς και τους αντάρτες με συγκινητικά και πατριωτικά λόγια, τονίζοντας ότι αποκλειστικός σκοπός του Συντάγματος είναι η απελευθέρωση της Πατρίδας και ότι οι αξιωματικοί και οι αντάρτες δεν αναλάμβαναν καμιά υποχρέωση πολιτικής, πολιτειακής και κοινωνικής φύσεως απέναντι στην οργάνωση Ε.Κ.Κ.Α(Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωσις).
ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΤΡΩΜΗ ΓΚΙΩΝΑΣ 13-14 ΜΑΙΟΥ 1943.
Από της συγκρότησής του το Σύνταγμα άρχισε τις προσβολές Ιταλικών τμημάτων προκαλώντας απώλειες σε προσωπικό και ζημιές σε εφόδια και υλικά. Κάτι που ενόχλησε τον ΕΛΑΣ και επιδίωξε την ενσωμάτωσή του σ΄αυτόν ή τη διάλυσή του. Τελικά τη 13η Μαΐου 1943 με ύπουλο τρόπο επέτυχε στη Στρώμη τον αφοπλισμό των ανδρών του Συντάγματος. Στη διαμαρτυρία του Άγγλου συνδέσμου Ταξίαρχου Έντυ για τον αφοπλισμό ο Άρης Βελουχιώτης απάντησε να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας. Ο Ψαρρός, νουνεχής και ήπιος, αρκέσθηκε ν΄απαντήσει ότι η ενέργεια αυτή είναι η αρχή ενός εμφυλίου πολέμου, που θα στοιχίσει πολύ και θα διαιρέσει πάλι την Ελλάδα.
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ(29 ΜΑΙΟΥ-24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1943).
Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής επανοπλίσθηκε το Σύνταγμα και άρχισε την αποστολή του στην περιοχή κατά των ιταλικών στρατευμάτων. Ο σκοπός όμως του ΕΛΑΣ για ενσωμάτωση ή διάλυση του Συντάγματος δεν έπαυσε ούτε για μια στιγμή. Μετά από τη δολοφονική επίθεση του ΕΛΑΣ στη Ταράτσα της Γκιώνας ο Ψαρός βλέποντας την αδράνεια και αδιαφορία των Άγγλων διέταξε την αυτοδιάλυση του Συντάγματος, προκειμένου ν΄αποφευχθεί αιματοχυσία από έναν αδελφοκτόνο πόλεμο.
ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΥ. ΜΟΙΡΑΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ.
Μετά τη φαινομενική καταδίκη από το ΕΑΜ-ΚΚΕ της επίθεσης του ΕΛΑΣ κατά του 5/42 Συντάγματος και την παρέμβαση των Άγγλων συνδέσμων σε εκτέλεση διαταγής του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής το Σύνταγμα ανασυγκροτήθηκε στα βουνά της Ρούμελης και άρχισε τους αγώνες του κατά των Γερμανικών στρατευμάτων, μετά την αποχώρηση των Ιταλικών, κατόπιν της συνθηκολόγησης στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 της Ιταλίας. Αναφέρονται ενδεικτικά οι μάχες κατά των Γερμανικών στρατευμάτων στο Λιδωρίκι, στη Σκαλούλα, στο Τσακόρρεμα, στη Βουνιχώρα και σε άλλα μέρη, αλλά και άλλου είδους ενέργειες. Δυστυχώς οι προσπάθειες του Ψαρρού για ενότητα και συνεργασία του ΕΛΑΣ με το Σύνταγμα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα με ευθύνη του ΕΑΜ-ΚΚΕ, που πάντα επιδίωκε την ενσωμάτωση του στον ΕΛΑΣ ή τη διάλυσή του. Από τις αρχές του Απριλίου 1944 οι επιθέσεις του ΕΛΑΣ κατά τμημάτων του Συντάγματος εντάθηκαν με τα γεγονότα των Πενταγιών, Ευπαλίου και σε άλλα μέρη της περιοχής. Οι προσπάθειες των Άγγλων συνδέσμων, μετά από παράκληση του Ψαρρού, όπως διευθετηθούν ειρηνικά οι διαφορές και να σταματήσουν τα εκατέρωθεν επεισόδια προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία του ΕΛΑΣ και στην ιταμή αξίωσή του <<όπως διαλυθή το 5/42, καταθέση τα όπλα και παραδώση ταύτα εις τον ΕΛΑΣ και οι μεν Αξιωματικοί συγκεντρωθούν εις τα Κλήματα, οι δε άνδρες παραδοθούν συντεταγμένοι>>.
Από τη 12η Απριλίου 1944, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη, ενώ αναμενόταν η άφιξη αντιπροσώπων του ΕΛΑΣ για τη συγκρότηση Μικτης Επιτροπής με συμμετοχή των Άγγλων για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών τα Τάγματα των Κρόνου και Νικηφόρου άρχισαν τις επιθέσεις τους στην περιοχή του Τρικόρφου. Οι επιθέσεις από τις υπερπολλαπλάσιες δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατέληξαν σε νίκη του. Τα τμήματα του 5/42 Συντάγματος αναγκάσθηκαν να διασπάσουν τη 17η Απριλίου και να διαφύγουν είτε προς την Πελοπόννησο με βάρκες, είτε προς άλλα μέρη, προκειμένου να διασωθούν.
Ο ηρωικός Συνταγματάρχης Ψαρρός, παρά τις επίμονες συστάσεις των Αξιωματικών του να ακολουθήσει τα διαφεύγοντα τμήματα και να σωθεί, δεν θέλησε να το κάνει, αλλά παρέμεινε στη Σκάλα Καραΐσκου λέγοντας:<<Δεν θα φύγω, αλλά θα καθήσω εδώ δια να περισώσω ό,τι μπορέσω έστω και δια της προσωπικής μου θυσίας>>. Δυστυχώς το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί Αξιωματικοί και αντάρτες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι απ΄αυτούς να βρουν μαρτυρικό θάνατο, αφού προηγουμένως υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια από τους ανθρωποσφαγείς του Άρη Βελουχιώτη. Ακόμα και οι βαριά τραυματίες(Αντώνιος Κουκουτιανός, Ευάγγελος Πριγγής με κομμένα πόδια, αλλά και άλλοι) αφού υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, στο τέλος εκτελέσθηκαν. Το Συνταγματάρχη Ψαρρό αιχμάλωτο πλέον εκτέλεσε εν ψυχρώ στην περιοχή Σκάλας Καραΐσκου με το αυτόματο ο Συνταγματάρχης του ΕΛΑΣ Ευθύμιος Ζούλας. Από την όλη δύναμη του Συντάγματος, ανερχόμενη σε 500 άνδρες, 300 Αξιωματικοί και αντάρτες είτε έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, είτε αιχμαλωτίσθηκαν και εκτελέσθηκαν, αφού προηγουμένως από τους ανθρωποσφαγείς Ελασίτες υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια.
Με συνταχθέντα σχέδια το 1962 από το Γενικό Επιτελείο Στρατού κατασκευάσθηκε Μαυσωλείο στο Ύψωμα 424, κοντά στο χωριό Κλήμα Δωρίδας, το οποίο αργότερα το 1973 επεκτάθηκε, βελτιώθηκε και εξωραΐσθηκε, με κρατικές δαπάνες, αλλά και εθελοντικές προσφορές διαφόρων επιχειρήσεων, οργανισμών και ιδιωτών. Στο Μαυσωλείο έχουν εναποτεθεί εντός οστεοφυλακίων τα οστά των εκτελεσθέντων αγωνιστών και οπαδών του 5/42 Συντάγματος από το ΕΑΜ-ΚΚΕ, συμπεριλαμβανομένων και των οστών του ηρωικού Συνταγματάρχου Δημητρίου Ψαρρού.
ΠΗΓΗ. Εθνική Αντίσταση του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Ψαρρού, 1943-1944, του αείμνηστου Αντιστρατήγου ε.α. Γεωργίου Καϊμάρα, τότε Λοχαγού που υπηρετούσε στο Σύνταγμα εκείνη την περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου