Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 oannis Bougas (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ)

21 - 4 - 2021
 ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗ ΦΡΙΚΗ!!

Αντάρτες της Στερεάς με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Διαμαντή, ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΑΝ και ΕΣΦΑΞΑΝ τη Δασκάλα Ουρανία , την κόρη της Ολγα και τη συγχωριανή τους Βασιλική, και 3 συγχωριανούς που πήγαν να τις ελευθερώσουν!
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ: «Έτσι σκοτώνουμε εμείς!»

Η Δασκάλα Ουρανία Παναγιωτοπούλου - Ηλιοπούλου καταγόταν από τη Σμύρνη, και υπηρετούσε στο χωριό Κροκύλειο Δωρίδος, όπου έμενε με την 20σάχρονη κόρη της Όλγα και τον 15-χρονο γυιό της. Ο σύζυγός της είχε πεθάνει. Τον Αύγουστο του 1947, στους Πενταγιούς, στην Πλατεία Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο Χαρίλαος Φλωράκης διάβασε κατάλογο με ονόματα «αντιδραστικών» της περιοχής, στα οποία περιλαμβανόταν και το όνομα της Ουρανίας. Είχε χαρακτηριστεί έτσι γιατί το 1943-44 είχε εκδηλωθεί υπέρ της ΕΚΚΑ και του 5/42 Συντάγματος του Ψαρρού.
Η πρώτη απόπειρα να απαγάγουν τις δυό γυναίκες, στις 3 Σεπτεμβρίου 1947, απέτυχε από την παρεμβολή τοπικού στελέχους του ΚΚΕ. Το ίδιο βράδυ όμως ένας άγνωστος προειδοποίησε την Ουρανία να φύγει γιατί οι αντάρτες θα επανέρχονταν.
Η αθώα γυναίκα, λογικά είπε στους γνωστούς της, «που να πάω με δυό παιδιά, και χωρίς μισθό, αφού θα απολυθώ για εγκατάλειψη θέσεως». Το κακό δεν άργησε να συμβεί. Το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου, αντάρτες του Φλωράκη και του Διαμαντή εμφανίστηκαν στο χωριό με υποζύγια στα οποία φόρτωσαν το πλιάτσικο από καταστήματα και σπίτια.
Μαζί τους πήραν την Ουρανία με την κόρη της, μια νεαρή κοπέλα, την Βασιλική Καρφίτσα, και τρεις ακόμη γυναίκες με συζύγους στην Αμερική, για να πάρουν λύτρα. (Οι απαγωγές από τους κομμουνιστές για λύτρα γίνονταν σε ολόκληρη την Ορεινή Ελλάδα,και πρώτα υποψήφια θύματα ήταν όσοι είχαν μέλη της οικογενείας στην Αμερική).
Την Όλγα, και την Ουρανία τις έσφαξαν το ίδιο βράδυ, έξω από το χωριό στην τοποθεσία Ρουπακιά ή Σκαλούλα Κροκυλείου. Την Όλγα τη βίασαν ομαδικά οι ηρωϊκοί αντάρτες του Φλωράκη, παρουσία της μητέρας της Όλγας.
"...Η μητέρα υπεχρεώθη να παρακολουθήση τον ομαδικό βιασμό και ξυλοδαρμό εν συνεχεία με βούρδουλα, μεχρι θανάτου, της κόρης της, ενω η ιδία εσφάγη, κυριολεκτικώς, δίπλα στην ξεψυχισμένη κόρη της, πάντοτε παρουσία του «γενναίου» αυτού Καπετάνιου του Δ.Σ.Ε. (ΕΣΤΙΑΣ,20/01/2006..."
Από τη δασκάλα είχαν ζητήσει να αφήσει την Όλγα να ακολουθήσει τους αντάρτες και η ίδια η δασκάλα να παει μαζί τους και να δουλεύει γι αυτούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκεντρωσε ο γυιός της, παρών ήταν ο ίδιος ο Γιώτης που μιλούσε μαζί της, πριν διατάξει τον βάναυσο βασανισμό της (στις πληγές που άνοιγαν στο σώμα της με μαχαίρι έριχναν αλάτι). Τα θύματα τα εγκατέλειψαν ημίγυμνα στο σημείο της θυσίας τους. Από τη δασκάλα Ουρανία είχαν αφαιρέσει τα χρυσά της δόντια
40-50 μέτρα πιό μακριά είχαν αφήσει σφαγμένη τη νεαρή Βασιλική Καφρίτσα, αφού και αυτήν την κακοποίησαν πρώτα βάναυσα.
Φεύγοντας, κυκλοφόρησαν και φοβέρα, κανείς να μην πλησιάσει τις σορούς των θυμάτων, και να μην τα ενταφιάσουν
Την επομένη ημέρα όμως, δυό νεαρά παιδιά ριψοκινδύνεψαν και πήγαν και έθαψαν πρόχειρα τις σορούς των 2 γυναικών. Για τη σορό της Βασιλικής, δεν υπάρχει μαρτυρία τι απέγινε.
Τις άλλες τρεις γυναίκες –Αθανασία Σαίτη, Μαρία Γιαννοπούλου, Νένω Σταυροπούλου-τις ελευθέρωσαν μετά από ένα διάστημα, αφού πήραν λύτρα.
Το απαίσιο έγκλημα δεν τελείωσε εκεί. Επτά κάτοικοι του Κροκυλείου απεφάσισαν να πάνε στους αντάρτες να ζητήσουν να ελευθερώσουν τη Δασκάλα. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Ο ένας, ξεχώρισε για λίγο από τους άλλους 6, έμαθε ότι οι γυναίκες ήταν νεκρές, και γύρισε πίσω. Τους 6, που έφθασαν στην τοπική βάση των ανταρτών, τους φυλάκισαν.
Μετά κάποιες ημέρες, ελευθέρωσαν τους 3 ενώ τους άλλους 3 τους έσφαξαν μετά από σκληρά βασανιστήρια!
Για τον καπετάν Γιώτη, υπάρχει και αυτή η μαρτυρία σχετικά με τη σφαγή των 2 γυναικών.
Ο σύνδεσμος των ανταρτών, Α. Καρράς, πέρασε από τον τόπο της σφαγής και είδε τις σορούς. Φθάνοντας στην Πενταγιού, σε ερώτηση του Γιώτη «τι είδες στο δρόμο», απάντησε ότι είδε «δυό γυναίκες, φοβερά κατασφαγμένες».
Σε αυτό, ο μετέπειτα συνομιλητής Προέδρων και Πρωθυπουργών, είπε: «Έτσι σκοτώνουμε εμείς!».
ΠΗΓΗ: Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ.pdf (krokilio.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: