Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 

26 Ιουλίου 2020 
26 Ιουλίου 1944. ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΦΑΓΗ 13 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ!
Και τα 13 άτομα ήταν κάτοικοι του διπλανού χωριού Ελληνοχώρι, γνωστοί και κάποιοι κοντινοί συγγενείς των υπευθύνων του ΕΑΜ Ελληνοχωρίου και Στιμάγκας που έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία τους..

Τα ονόματα των θυμάτων: Κων/νος Β. Μπουγᾶς, Σοφία Κων. Μπουγᾶ (ἡ μόνη γυναίκα), Θεόδωρος Κων. Μπουγᾶς, Χρῆστος Κων. Μπουγᾶς, Βασίλειος Κων. Μπουγάς*, Γεώργιος Ἀρ. Τσιοῦγκος, Ἠλίας Γ. Τσιοῦγκος, Θεολόγος Γ. Τσιοῦγκος, Σωτήριος Ν. Τσιοῦγκος, Νικόλαος Τσιοῦγκος, Ἀλέξανδρος Γρ. Μαγκλάρας, Πέτρος Γρ. Ζάρκος καί Γεώργιος Χρυσανθόπουλος). (*) Τον βασίλη Κων. Μπουγά τον είχαν δολοφονήσει την προηγουμένη ημέρα,αλλά δεν το γνώριζε η οικογένειά του.
Το πιό πιθανό «έγκλημα» της οικογενείας Μπουγά ήταν ότι ένας άλλος γυιός, ταγματάρχης Πεζικού, ενώ εκλήθη στο Αίγιο που ζούσε από τον αντ/ρχο Μίχου να καταταγεί τον ΕΛΑΣ, δεν το έκανε αλλά διέφυγε στην Αθήνα. Στον ΕΛΑΣ δεν κατετάγει ούτε ένας άλλος γυιός που ήταν Εύελπις και είχε λάβει μέρος με τη Σχολή Ευελπίδων στη Μάχη της Κρήτης. (Σημειωτέον ότι και οι δύο, όπως αρνήθηκαν να καταταγούν στον ΕΛΑΣ, αρνήθηκαν την κατάταξη και στα Τάγματα Ευζώνων στην Αθήνα).
Δεν έχω γνωστή, κοντινή συγγένεια με την οικογένεια Μπουγά του Ελληνοχωρίου. Πιστεύω όμως ότι σε βάθος μεγαλύτερο των 5-6 γενεών, έχουμε τον ίδιο πρόγονο.
Τις λεπτομέρειες της τραγωδίας και της μαρτυρικής σφαγής των 12 ανθρώπων στο Καμάρι της Στιμάγκας, τις έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν και περιέχονται στο έργο μου «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ»,Τόμος Β΄.
Στην πρώτη φωτογραφία ο Θεόδωρος Μπουγάς (γυιός του θύματος Θεοδώρου Κ. Μπουγά) εμπρός στο κατεστραμμένο Μνημείο της Στιμάγκας, στην άλλη εγώ με την οικογένεια Μπουγά και στο άκρον δεξιά ο κ. Πέτρος Τσιούγκος που κατέγραψε τις λεπτομέρειες της σφαγής των συμπατριωτών του. Στην τελευταία φωτογραφία είναι ο τόπος των σφαγών στη Στιμάγκα, ο γκρεμός Καμάρι (πολύ διαφορετικός σήμερα από το 1944).
Δεν μπορώ να δεχθώ άλλους φίλους, αλλά μπορείτε να κάνετε Αίτημα Μέλους στην Ομάδα μου, εδώ: https://www.facebook.com/groups/345086039275212/

Δεν υπάρχουν σχόλια: