Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΣΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ <<ΗΡΩΙΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ>>.
Στις 13 Νοεμβρίου 1946, μετά από συντονισμένη επίθεση 330 ανταρτών με τη συνεργασία Βουλγάρων, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, κατόπιν προδοσίας και συνεργασίας με κομουνιστές υπηρετούντες στρατιώτες, εναντίον Λόχου του 564 Τάγματος Προκαλύψεως στο ακριτικό χωριό Σκρα. Μετά από άνισο αγώνα κατέλαβαν το χωριό και εκτέλεσαν τους 5 Αξιωματικούς, τον Ταγματάρχη Κωνσταντίνο Πάστρα, τον Λοχαγό Γεώργιο Ταβουλάρη, τους Ανθυπολοχαγούς Δημήτριο Ζαφείρη και Κωνσταντίνο Παρτσόκα και τον Ανθυπίατρο Νικόλαο Καραβασίλη. Κατά τη μάχη έπεσαν υπέρ της πατρίδας και 40 στρατιώτες.

Από τους συλληφθέντες κατοίκους αρκετοί, μεταξύ των οποίων γέροντες, ακόμα και νήπια, εκτελέσθηκαν από τους <<ηρωικούς>> άνδρες του <<Δημοκρατικού Στρατού>>. Συνελήφθη η καταγόμενη από το ίδιο χωριό διδασκάλισσα Βασιλική Παπαθανασίου, της οποίας ο αδελφός της Υπολοχαγός Δημήτριος Ζιάρας ή Παπαθανασίου(επίθετο που επικράτησε από το όνομα του πατέρα του ιερέα Αθανασίου) βασανίσθηκε άγρια και εκτελέσθηκε από άνδρες του ΕΑΜ/ΚΚΕ την 7η Νοεμβρίου 1944 στο Κιλκίς. Αμέσως άρχισαν από του <<ήρωες>> αντάρτες του <<Δημοκρατικού Στρατού>> τα βασανιστήρια της Βασιλικής Παπαθανασίου. Ξερριζώνονται τα μαλιά της, κόβονται η μύτη καιτα αυτιά της και ξεσχίζεται το πρόσωπό της, προκειμένου να της ξερριζώσουν τις υπέροχες πατριωτικές της ιδέες. Οι πόνοι της βασανιστικοί, αφόρητοι. Εκείνη όμως αγέρωχη αρνείται να αποκηρύξει την πίστη και την αγάπη της προς την Πατρίδα, τηνΕλλάδα. Παραμένει γενναία, άκαμπτη, όρθια και μόνο 3 λέξεις φωνάζει: <<ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ>>. Μετά από μεσαιωνικά μαρτύρια η Βασιλική παραδίδει την αδάμαστη και υπέροχη Ελληνική ψυχή της στα ουράνια, όπου θα συναντήσει την ηρωική ψυχή του αδελφού της Δημήτρη!!!
Κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου 1947 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε μεταθανάτια στην Εθνομάρτυρα Βασιλική Παπαθανασίου <<ΒΡΑΒΕΙΟΝ αρετής, αυτοθυσίας και υπερτάτου πατριωτισμού>>. Δεν υπήρχε συγγενής εξ αίματος της ηρωίδος, γιατί η αδελφή της είχε χάσει τα λογικά της, για να δεχθεί τη τιμή. Όμως υπήρχε ολόκληρος η ΕΛΛΑΣ, εις την οποίαν αντανακλούσε η δόξα της θυσίας.
Τέλος το Γενικό Επιτελείο Στρατού το 1961, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη θυσία της τραγικής διδασκάλισσας Βασιλικής Παπαθανασίου και τιμώντας την Ιερή μνήμη της τοποθέτησε τη χάλκινη προτομή της στο προαύλιο του τότε αναγερθέντος στο Σκρά Δημοτικού Σχολείου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Η σχεδιασθείσα συνωμοσία για τη νύκτα της 19ης Ιουνίου 1946 από κομουνιστές οπλίτες για κατάληψη των Διοικήσεων των 21ης, 41ης και 42ας Ταξιαρχιών του Ελληνικού Στρατου στην Κοζάνη, Τρίκαλα και Λάρισα και η προδοτική ενέργεια των κομουνιστών στρατιωτών του Λόχου Προκαλύψεως Σκρα σε βάρος Αξιωματικών και συναδέλφων των, μαζί με ανάλογες στη Ρητίνη Πιερίας, Ποντοκερασιά Κιλκίς και αλλού, έδωσε την αφορμή της συγκρότησης και λειτουργίας των Στρατοπέδων ανάνηψης κομουνιστών νεοσυλλέκτων στη Γυάρο και στη Μακρόνησο, για λόγους ισότητας με τους υπηρετούντες στον Ελληνικό Στρατό συναδέλφους των.
ΣΧΟΛΙΟ. Μετά τον άγριο και απάνθρωπο βασανισμό και εκτέλεση στις 7 Νοεμβρίου 1944 στο Κιλκίς του Υπολοχαγού Δημητρίου Ζαΐρα ή Παπαθανασίου από τους <<γενναίους και ηρωικούς>> άνδρες του ΕΛΑΣ, ήλθε και ο άγριος και απάνθρωπος βασανισμός και εκτέλεση της αδελφής του Βασιλικής Παπαθανασίου από τους <<γενναίους και ηρωικούς>> συμμορίτες του <<Δημοκρατικού Στρατού>>. Αυτά είναι τα θεάριστα έργα των κομουνιστών, που διαρκώς προβάλλει με κάθε τρόπο το ΚΚΕ. Θαυμάστε τα.
Η παρούσα αναφορά στη Βασιλική Παπαθανασίου αποτελεί ένα λιτό μνημόσυνο οφειλόμενου φόρου τιμής στη μνήμη της.
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ. Μακάρι η θυσία σου να εμπνέει τις σημερινές διδασκάλισσες και διδάσκαλους!!!ΑΘΑΝΑΤΗ!!!
Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: