Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

 

Η εγκατάλειψη, πράξη πολιτική


...

Η εγκατάλειψη του κτήματος ήταν μια συνειδητή πολιτική πράξη με έντονο συμβολισμό. Τα 42.000 στρέμματα δεν ήταν απλώς μια έκταση γης. Συμβόλιζαν την περίοδο της ελληνικής βασιλικής δυναστείας που το πολιτικό μας σύστημα, σύσσωμο, ήθελε να ξεχάσει. Και πίστεψε πως μέσω της απαξίωσης έρχεται η λήθη. Πιθανόν κάποιες κυβερνήσεις να ήθελαν να εκφράσουν και μια τιμωρητική διάθεση για τα πεπραγμένα της δυναστείας και την «πλήρωσε» το Τατόι.

...

Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης προφανώς ήθελε να διακόψει τη ροή της Ιστορίας, βάζοντας στο περιθώριο ό,τι θύμιζε τον Θρόνο. Ηταν μια σαφέστατη πολιτική και ιδεολογική επιλογή, που μας οδήγησε σε αυτό που είδαμε στο Τατόι.

...

Σήμερα, οι πρόσφατες αντιδράσεις της αποκαλούμενης «προοδευτικής» κοινής γνώμης φανερώνουν πως δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια έντιμη δημόσια συζήτηση γιατί επί τόσα χρόνια αφήσαμε αυτόν τον σπάνιο πλούτο αναξιοποίητο. Δεν είμαστε έτοιμοι να παραδεχθούμε πως η εγκατάλειψή του οφειλόταν σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και μνησίκακες συμπεριφορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: