Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949

8/1/ -11/1/1949 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ!
Στις 8 Ιανουαρίου του 1949, η πόλη δέχτηκε επίθεση από 2.500 αντάρτες του λεγόμενου ΔΣΕ, κατά πλειοψηφία Σλαβόφρονες, υπό τον Καπετάν Σκοτίδα και με πολιτικό επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη. Κατέλαβαν την πόλη και παρέμειναν εκεί για τρεις ημέρες προκαλώντας καταστροφές και πλιάτσικο στα πάντα.
Φεύγοντας, με αρχή την 11η Ιανουαρίου πήραν μαζί τους για το αντάρτικο 1.000 νέους και νέες, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους στην απόπειρα να καταλάβουν μετά ένα μήνα τη Φλώρινα. Οι νεκροί και τραυματίες στρατιώτες, ΜΑΥ και πολίτες στη Νάουσα ήταν πολλές εκατοντάδες.
Η μία φωτογραφία είναι ότι απέμεινε από το νοσοκομείο της πόλεως, όπου έγιναν τρομερές ωμότητες από τους αντάρτες. Πριν καταστρέψουν το νοσοκομείο, έσφαξαν επάνω στα κρεβάτια ασθενείς και τραυματίες, αλλά και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.
Η άλλη φωτογραφία είναι του εργοστασίου Λαναρά, το οποίον έκαψαν γιατί λέει ήταν «σταθμός διοίκησης της 33ης μοναρχοφασιστικής ταξιαρχίας του αστικού στρατού»!
Αν δοκιμάσει κανείς να βρει κάτι για το γεγονός στο ιντερνέτ, βρίσκει μόνο τι γράφει ο Ριζοσπάστης!
===================================
Ευχαριστώ όλους που μου στέλνουν αιτήματα φιλίας. Δυστυχώς δεν μπορώ να τα ικανοποιήσω λόγω του ορίου των 5000, αλλά μπορείτε να γίνετε μέλη της Ομάδος μου εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: