Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εθνομηδενιστική προπαγάνδα στα σχολεία της Κύπρου

XRISTOFIAS.jpg
Σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ για άσκηση εθνομηδεστικής προπαγάνδας, με όχημα το μαθητικό συνδικαλισμό, προέβη χθες, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και υποψήφιος βουλευτής, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στα εγχειρίδια της ΕΔΟΝ τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διαπαιδαγώγηση των νέων, φοιτητών και μαθητών, και τα οποία, όπως είπε, δίνουν κατευθυντήριες γραμμές στους ιδεολογικούς “εκπαιδευτές”, οι οποίοι προάγουν την κομματική προπαγάνδα στους νέους.
Ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για «κρυφή συνωμοτική προπαγάνδα» εκ μέρους του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ με εθνομηδενιστικό προσανατολισμό, κατηγορώντας ευθέως το ΑΚΕΛ ότι επιχειρεί να αλλοτριώσει τη νεολαία.
Απέναντι σ’ αυτήν τη μεθόδευση και την επιχειρούμενη ένταξη της εθνομηδενιστικής προπαγάνδας στα σχολεία, επισήμανε, ο ΔΗΣΥ θα ορθωθεί ως ανάχωμα, «αντιπροτείνοντας ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες κι ένα κόμμα που θέλει να είναι πολιτικός οργανισμός ανοικτός στην κοινωνία, στη ζωή, στην εποχή μας».
«Σας έχω καλέσει εδώ σήμερα, διότι θέλω να δείξω τι εννοούν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ όταν επιμένουν να εισαγάγουν στα σχολεία εκείνο που ονομάζουν ‘μαθητικό συνδικαλισμό’. Πρέπει να ξέρουμε ακόμα πού βασίζει ο Πρόεδρος εκείνη τη φαινομενικά αθώα χαριτολογία, όταν καλούσε τους μαθητές ‘να μην ακούνε ούτε τους καθηγητές ούτε τους διευθυντές ούτε και τον Υπουργό Παιδείας’», είπε ο κ. Προδρόμου.
«Λυσσάρια» κομματικής προπαγάνδας
Αναφερόμενος στα περιεχόμενα των εγχειριδίων, υπέδειξε ότι «ένα από αυτά τα ‘λυσσάρια’ -όπως το χαρακτήρισε- της κομματικής προπαγάνδας, με τίτλο ‘Εθνικισμός: ερωτήσεις και απαντήσεις’ (Νοέμβριος 2010) είναι ενδεικτικό της συστηματικής επιχείρησης εθνομηδενισμού και εθνικής αλλοτρίωσης που προάγουν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ ανάμεσα στους νέους.
Καθαρός στόχος», ανέφερε στη συνέχεια, «της ‘διδαχής’ του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ είναι να αλλοτριώνουν τη νεολαία και να δυσφημούν την εθνική συνείδηση, εισάγοντας ως υποκατάστατο εκείνο που ονομάζουν ‘προλεταριακό διεθνισμό’».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «το εγχειρίδιο της ΕΔΟΝ ξεκινά κρίνοντας ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν ‘αστική’ και μόνον καταχρηστικά αποκαλείται εθνικοαπελευθερωτική, διδάσκει ότι ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με το έθνος και ότι ο εθνισμός είναι ασυμβίβαστος με τον πατριωτισμό». Ακόμη, πρόσθεσε, «προτείνει καθαρά διχαστική προπαγάνδα στους νέους, υποβάλλοντας ότι εκτός από τους εθνικιστές και οι αστοί ‘ιστορικά ξεπουλούν τα συμφέροντα της πατρίδας στον ιμπεριαλισμό, για τα συμφέροντα του κέρδους και του μεγάλου κεφαλαίου’».
Στόχος η εθνική αλλοτρίωση των νέων
Ο κ. Προδρόμου συνέδεσε άμεσα την επιτελούμενη επιχείρηση ιδεολογικού προσηλυτισμού στα εν λόγω παλαιοαριστερά δόγματα, που στόχο έχει την αποεθνικοποίηση της συνείδησης των νέων, με την έννοια του μαθητικού συνδικαλισμού «που έχουν υπόψη ο κ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ», και η οποία «θέλει να κάνει τα παιδιά να πιστέψουν ότι η εθνική συνείδηση δεν μας αφορά, γιατί είναι ‘συνείδηση της αστικής τάξης μόνο’».
Πρόσθεσε δε, ότι «η προπαγάνδα της ΕΔΟΝ, που θα ήθελαν να εισαγάγουν με την ‘προβιά’ του μαθητικού συνδικαλισμού, λέει ότι ο εθνικός πολιτισμός δεν υπάρχει, αλλά είναι μια ‘απάτη’ και ότι η εθνική καταγωγή δεν μετρά για τη συνείδηση του ανθρώπου».
Τόνισε, επίσης, ότι «στην κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο, το εγχειρίδιο της ΕΔΟΝ ενσταλάζει στα παιδιά την ιδέα ότι τυχόν αντιτουρκικά συνθήματα είναι εθνικισμός, και γι’ αυτό απαράδεκτα».
Ο ΔΗΣΥ θα σταθεί ανάχωμα
Ο κ. Προδρόμου παρέθεσε στη συνέχεια σειρά παραδειγμάτων από το εγχειρίδιο προς επίρρωση των λεγομένων του, μεταξύ αυτών και οι αναφορές ότι ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με το έθνος και ότι τα αντιτουρκικά συνθήματα συνιστούν απαράδεκτη εθνικιστική στάση, τονίζοντας ότι οι γονείς που δεν γνωρίζουν, πρέπει να μάθουν τι εννοούν Πρόεδρος και ΑΚΕΛ, όταν αναφέρονται σε μαθητικό συνδικαλισμό.
Διακήρυξε, επίσης, ότι ο ΔΗΣΥ «δεν θέλει με κανέναν τρόπο να ενταχθεί τέτοια εθνομηδενιστική προπαγάνδα στα σχολεία» και κάλεσε τους γονείς να είναι πιο προσεκτικοί, προειδοποιώντας τους για τη φύση των εγχειριδίων.
«Όλα αυτά ίσως ακούγονται κάπως ανατριχιαστικά, οπωσδήποτε όμως είναι εντελώς αναχρονιστικά. Δυστυχώς είναι εδώ δίπλα μας. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου, για να καταλήξει: «Απέναντι σε μια τέτοια λογική συνωμοτικής-κρυφής προπαγάνδας, στην οποία φαίνεται να επιδίδονται το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ, απέναντι σε αυτό τον κομματικό προσηλυτισμό στη βάση δογμάτων της δεκαετίας του 1930, αντιπροτείνουμε ανοιχτές και διαφανείς λειτουργίες και ένα κόμμα που θέλει να είναι πολιτικός οργανισμός ανοιχτός στην κοινωνία, στη ζωή, στην εποχή μας».
Ερωτηθείς, τέλος, εάν η ΝΕΔΗΣΥ έχει αντίστοιχα εγχειρίδια, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι και η ΝΕΔΗΣΥ έχει τα δικά της εγχειρίδια, αλλά δεν είναι προπαγανδιστικά και λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας.
ΕΔΟΝ: Φοβούνται το δικαίωμα έκφρασης των μαθητών
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα έντονη ήταν η απάντηση της ΕΔΟΝ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη, για το θέμα του μαθητικού συνδικαλισμού.
Η απόσταση «που χωρίζει τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ από τις απόψεις του μαθητικού κινήματος, αλλά και των μαθητών ευρύτερα, δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης νεολαίας του ΑΚΕΛ.
«Ο ΔΗΣΥ ήταν και παραμένει ο κατ’ εξοχήν εκφραστής των πιο συντηρητικών κατεστημένων και των πιο οπισθοδρομικών αντιλήψεων. Όπως και ο κατ’ εξοχήν πρωταθλητής στην αλλαγή θέσεων ανάλογα με το τι βολεύει», προστίθεται.
«Μας προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Τορναρίτης συνεχίζει και μετά από μια εβδομάδα να καμώνεται πως αγνοεί την ύπαρξη της ίδιας της μαθητικής οργάνωσης του κόμματός του», αναφέρει περαιτέρω η ΕΔΟΝ, επισημαίνοντας ότι ο ΔΗΣΥ και ο αντιπρόεδρός του «αγνοούν παντελώς την εδώ και χρόνια ομόφωνη θέση του οργανωμένου μαθητικού κινήματος, που εδράζεται σε αυτό τον ίδιο το Χάρτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αντίθετα, ο ΔΗΣΥ επιμένει να διατηρείται μια πρόνοια σε ένα νόμο που κρίθηκε από τη Γενική Εισαγγελία του κράτους, επίσης εδώ και χρόνια, ως αντισυνταγματική».
Καταλήγοντας, η ΕΔΟΝ αναφέρεται και στα περί κομματικοποίησης των σχολείων, λέγοντας ότι αυτά «βρίσκονται στη σφαίρα της τολμηρής φαντασίας του κ. Τορναρίτη, αλλά και όλων όσοι βάλθηκαν ενόψει βουλευτικών εκλογών να κερδίσουν με ψέματα τις εντυπώσεις».
«Αυτό που πραγματικά φοβούνται, είναι το δικαίωμα του κάθε μαθητή να εκφράζεται ελεύθερα. Άλλωστε, ο καθένας δείχνει το σεβασμό του προς τις απόψεις των μαθητών και από το κατά πόσον είναι παρών όταν οι μαθητές τις εκφράζουν», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πρόδρομος Προδρόμου
Η Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: