Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο

Σε διάβημα στις τουρκικές αρχές προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, μετά από σοβαρή πρόκληση νότια του Καστελόριζου. Φρεγάτα έλεγξε ιταλικό πλοίο, το οποίο υποτίθεται ότι παραβίασε την "τουρκική ΑΟΖ".



Συνεχίζει να προκαλεί με τις ενέργειές της η Τουρκία, με τουρκική φρεγάτα να παρενοχλεί το βράδυ του Σαββάτου ιταλικό ερευνητικό σκάφος, στο οποίο έκανε έλεγχο!
Το ιταλικό πλοίο έπλεε εντός των ελληνικών θαλασσίων ζωνών νοτίως του Καστελόριζου και με την ενέργειά της αυτή η τουρκική φρεγάτα επανέφερε το ζήτημα της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το πλοίο, που είχε αποπλεύσει από την Ιταλία, έπλεε νότια της Κρήτης και ενώ βρισκόταν νότια από την Κάρπαθο, δέχτηκε τις κλήσεις από το τουρκικό πολεμικό πλοίο για να απομακρυνθεί από την περιοχή και να σταματήσει όποιες εργασίες κάνει.
Το σήμα αυτό δόθηκε από την τουρκική πλευρά επειδή, όπως ανέφεραν, το ιταλικό πλοίο βρισκόταν εντός περιοχής της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα προς την αντίστοιχη τουρκική για να λάβει απάντηση πως η Άγκυρα εμμένει στις πάγιες θέσεις της.
Το ιταλικό πλοίο που είχε ζητήσει και είχε λάβει τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο σχετικές άδειες από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, βρισκόταν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα της «Αυγής».
Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνική πλευρά κατέγραψε πλήρως και ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις προς την τουρκική πλευρά, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
"Δεν διαπραγματευόμαστε το θέμα του FIR"
Σε διάψευση των δηλώσεων του αντιπροέδρου της τουρκική κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τουρκία το θέμα του FIR, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου, προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε παράλληλα το "νομικό χαρακτήρα" της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας πως η τουρκική πλευρά πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και δεν συμβάλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί.
Εκτός αυτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια που κατέβαλε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν ακολουθεί τη λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, αλλά έχει ως γνώμονα το σεβασμό στο διεθνές δίκτυο.
Παράπεμψε επίσης στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που πρόκειται να συγκληθεί τον προσεχή Ιούλιο στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως ανάλογες επαφές "είναι χρήσιμες" στην κρίσιμη συγκυρία των εξελίξεων που επηρεάζουν την ασφάλεια στην περιοχή.
Σε ερώτημα σχετικά με το ότι διεκόπησαν οι παραβιάσεις της Τουρκίας που διεκόπησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου, σημείωσε πως ακριβώς «το γεγονός ότι αυτές σταμάτησαν όταν ήρθε ο κ. Νταβούτογλου και ξανάρχισαν όταν αυτός έφυγε, δείχνει ότι η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση. Παρόμοια στάση δεν διευκολύνει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».
Τόνισε, τέλος, πως «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: