Για πέμπτη φορά δεν επετράπη η είσοδος στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και σε όσους επιθυμούσαν να ψηφίσουν. Αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια της διοίκησης του Πανεπιστημίου να επιβάλει επιστολική ψηφοφορία
Τρόπους υπονόμευσης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ψάχνουν στο ΑΠΘ, αφού χτες για δεύτερη κατά σειρά μέρα ματαιώθηκε με τη βία η επαναληπτική ψηφοφορία για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.Η διοίκηση του ΑΠΘ -αντίθετα από ό,τι έκαναν άλλα ΑΕΙ που επέλεξαν την ηλεκτρονική ψηφοφορία- επιχείρησε να επιβάλει την επιστολική ψηφοφορία, θέτοντας και θέμα διαβλητότητας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να υπάρξει έντονη αντίδραση από πολλούς υποψηφίους. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούσαν, και η επιστολική ψήφος θα μπορούσε να υπονομευτεί, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια δολιοφθοράς.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ψηφοφορία θα κηρυσσόταν άγονη, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ετσι ο νόμος ορίζει ότι το Συμβούλιο Διοίκησης θα συγκροτήσουν οι οκτώ αρχαιότεροι καθηγητές του ιδρύματος. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως όπως λένε η πλειοψηφία των μελών είναι του κλίματος των σημερινών πρυτανικών αρχών.
Θέμα συνταγματικότητας
Ετσι το θέμα της ψηφοφορίας της ερχόμενης Πέμπτης τέθηκε χτες σε υψηλούς τόνους, με μέλη της διοίκησης να επιμένουν στην επιστολική ψήφο και άλλα να αντιδρούν, υποστηρίζοντας πως το μόνο αδιάβλητο σύστημα είναι το ηλεκτρονικό. Ο πρόεδρος μάλιστα του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Γιάννης Κρεστενίτης έθεσε θέμα συνταγματικότητας της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου.
Τελικά όμως αποφασίσθηκε οι εκλογές να γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
«Εκ του πονηρού...»
«Ο μόνος έγκυρος τρόπος ολοκλήρωσης της εκλογής είναι η ηλεκτρονική ψήφος, αυτή που αποφασίστηκε σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», είπε στο «Εθνος» ο υποψήφιος για το Συμβούλιο Διοίκησης, καθηγητής Χημείας και πρώην αντιπρύτανης, Ανδρέας Γιαννακουδάκης.
Τη στάση των πρυτανικών αρχών που παρακολουθούν την αποτυχία της διαδικασίας και δεν κάνουν τίποτα, κατήγγειλε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και επίσης υποψήφιος, Γιώργος Κυριαζής, σημειώνοντας ότι «δεν ευαισθητοποιούνται να καλέσουν τον εισαγγελέα».
Στο πλευρό των φοιτητών που απέκλεισαν χθες την είσοδο της Θεολογικής Σχολής και εμπόδισαν την εφορευτική επιτροπή και τους εκλέκτορες να πάρουν μέρος στη διαδικασία, ήταν για άλλη μία φορά διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και πανεπιστημιακοί. Για τους τελευταίους, η διοίκηση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ είχε προκηρύξει απεργία και κάλεσε τα μέλη του να μη νομιμοποιήσουν τις εκλογές.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης ματαιώθηκαν τρεις φορές την άνοιξη και άλλες δύο φορές αυτή την εβδομάδα, από την ίδια ομάδα φοιτητών, εργαζομένων και πανεπιστημιακών που αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Φοιτητές και πανεπιστημιακοί από τον αριστερό χώρο ματαίωσαν και την επαναληπτική διαδικασία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μικρές ομάδες συγκεντρωμένων απέκλεισαν την είσοδο της Γεωπονικής Σχολής στον Βόλο και το αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα, όπου ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές και τις ματαίωσαν.
«Ο νόμος προέβλεψε τις αντιδράσεις και έδωσε λύσεις σε αυτές τις καταστάσεις, έτσι προχωράμε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, που είναι έγκυρη και αξιόπιστη, ενώ επιπλέον ολοκληρώνει τη διαδικασία χωρίς παρατράγουδα», μας είπε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Μαρία Ριτζαλέου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου