Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Βουλγαρικό «βέτο» στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ

http://euractiv.gr/sites/euractiv.gr/files/articles_files/p-021611-00-24.jpgΣε διαφωνία για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ κατέληξε η χθεσινή (31 Οκτωβρίου) συνάντηση στη Σόφια, μεταξύ  του Βούλγαρου Προέδρου Rosen Plevneliev και του  αρμόδιου Eπιτρόπου για τη  διεύρυνση Stefan Füle.Ο Βούλγαρος Πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των Σκοπίων για την «προπαγάνδα» εναντίον της χώρας του και τη «χειραγώγηση της ιστορίας».
 «Οι αρχές στα Σκόπια θα ξεκλειδώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας όχι μέσω προπαγάνδας και εκστρατείες μάρκετινγκ αλλά μέσω πραγματικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων για τις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Plevneliev στον ευρωπαίο επίτροπο.

«Η Βουλγαρία δεν μπορεί να χορηγήσει πιστοποιητικό της ΕΕ στην κυβέρνηση των Σκοπίων, που συστηματικά διαχέει μια ιδεολογία μίσους προς την Βουλγαρία», συνέχισε.«Είναι στρατηγικά σημαντικό για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα Βαλκάνια, η κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει να εφαρμόζει την ευρωπαϊκή προσέγγιση έναντι των γειτόνων της, χωρίς αξιώσεις και χειραγωγήσεις. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να σταματήσει με την αντιβουλγαρική εκστρατεία, και τη χειραγώγηση των ιστορικών γεγονότων».

«Διαφωνεί» ο Επίτροπος
Αντίθετα με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, ο επίτροπος Füle εξέφρασε ανοιχτά την διαφωνία του για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουν οι εταίροι «πολύ πίσω από την πόρτα».«Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν είναι καλό να αφήσουμε τους εταίρους μας να περιμένουν έξω από την πόρτα για πολύ καιρό […] Θεωρώ πως η ένταξη αποτελεί το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης του εθνικισμού, και είμαι πεπεισμένος ότι η απομόνωση ενισχύει τον εθνικισμό», απάντησε ο Eπίτροπος Διεύρυνσης στον Plevneliev.
http://euractiv.gr/
 
σχόλιο:
Panayiotis Ifestos είπε...
Πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες που μερικοί από εμάς επισημαίναμε τότε ότι το ισχυρότερο κράτος των Βαλκανίων, η Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήνει ένα επίπλαστο κρατίδιο να την απειλεί και να την εμπαίζει. Αναρίθμητοι ντόπιοι εγκάθετοι οι οποίοι εργολαβικά υποστηρίζουν καθετί εχθρικό κατά της Ελλάδας μας επιτίθονταν επειδή χρησιμοποιούσαμε την λέξη «κρατίδιο». Η Ελλάδα λογικότατα οδηγήθηκε στον κατήφορο που σήμερα βιώνουμε και η άφιξη στο τέλμα επίκειται. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το κενό εξωτερικής πολιτικής που δημιούργησε η απουσία και στην συνέχεια η οικονομική εκμηδένιση της Ελλάδας –λόγω κυρίως ενεργειών περιφερόμενων πρωθυπουργίσκων τους οποίους ενθουσιωδώς και άκριτα ψήφισαν περίπου το ήμισυ των ελλήνων πολιτών– γέμισε με την ανάπτυξη των διπλωματικών ικανοτήτων άλλων κρατών των Βαλκανίων. Η στάση των Βουλγάρων είναι χαρακτηριστική και ευθυγραμμισμένη με πάγιες αξιοπρεπείς και σεβαστές από όλα τα κράτη διπλωματικές προσεγγίσεις. Η Αλβανία από ότι γνωρίζουμε ακολουθεί παρόμοια στάση. Τώρα, αυτά είναι συνήθη γεγονότα στην εξωτερική πολιτική και περιγράφουν την εξέλιξη της Βαλκανικής πολιτικής. Ας προβληματιστούμε για το ενδεχόμενο η επαπειλούμενη ολοκληρωτική εκμηδένιση της Ελλάδας λόγω διαδοχικών μνημονίων να προσθέσει ακόμη ένα κρατίδιο στην «Βαλκανική γειτονιά μας». Η φράση αυτή ανήκει σε «ιδρυματικούς» και στον περίγυρό τους που για να καλλιεργήσουν κατευναστικές προσεγγίσεις περιέγραφαν τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιφέρειά μας ως ανθόσπαρτη περιοχή. Οι συνέπειες είναι πασιφανείς και αυτοί καθισμένοι πάνω στα αγαθά με τα οποία αμείφθηκαν χαμογελούν σαρδόνια. Αναμενόμενο.
Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: